Ouders met een eerste kind zijn onvoldoende voorbereid op de gevaren in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC.
In totaal namen 1439 ouders met kinderen van gemiddeld 7 maanden oud deel aan het onderzoek.
Het onderzoek toont aan dat driekwart van de ouders geen traphekje heeft geïnstalleerd. Ook worden schoonmaakmiddelen door 75 procent van de ouders niet veilig opgeborgen. Dit geldt voor 40 procent van deze ouders als het gaat om medicijnen.
Het is de eerste keer dat het veiligheidsgedrag van ouders met een eerste kind is onderzocht.
Schoonmaakmiddelen
“Vaak staan schoonmaakmiddelen laag in een keukenkastje zonder veiligheidshaakje. Dat is een plaats waar kruipende kinderen al snel bij kunnen. Ons advies aan ouders is om niet te wachten met voorzorgsmaatregelen totdat het kind gaat kruipen, want dan loopt het al onnodig gevaar”, zegt Hein Raat, hoogleraar jeugdgezondheidszorg bij Erasmus MC.
De reden dat ouders bij een eerste kind laat veiligheidsmaatregelen nemen is niet precies bekend. Raat: “Wij denken dat deze ouders zich onvoldoende realiseren wat de risico’s kunnen zijn.”
Eerste hulp
In Nederland worden jaarlijks 3700 kinderen van 0 tot 4 jaar behandeld op de eerste hulp als gevolg van een val van de trap in huis. Ongeveer 1400 jonge kinderen worden behandeld voor een vergiftiging. De meeste ongevallen gebeuren bij 1 en 2 jarigen.
Tips veiligheid
In het dossier ‘Veiligheid‘ besteden we aandacht aan de veiligheid van je baby. Bekijk het artikel ‘Veiligheid in huis: voorkom ongelukken‘ met een aantal voorzorgsmaatregelen die je als ouder moet nemen om de kans op een ongelukje te verkleinen. Ben jij benieuwd of de babykamer voldoet aan alle veiligheidseisen? Doe dan hier de Babykamer veiligheidstest.
Brom: artikel – Erasmus MC