Ouders werken minder door de gestegen kosten van de kinderopvang. Dat meldt RTL Nieuws donderdag op haar website. Van alle ouders is 20 procent minder gaan werken door de dure kinderopvang. Dat blijkt uit een onderzoek dat de FNV en AbvaKabo hebben gedaan naar de effecten van de bezuinigingen op de kinderopvang. In totaal zijn 700 ouders ondervraagd.
In 2012 is de kinderopvang een stuk duurder geworden.
Eerder onderzoek toonde al aan dat ouders van plan waren minder te gaan werken door de hoge kosten van de kinderopvang. Een op de vijf ouders gaf onlangs aan zijn werktijden aan te passen omdat het kabinet het mes ging zetten in de kinderopvang.
De FNV vraagt de Kamer nog eens naar de gevolgen van de bezuinigingen te kijken. Volgens de FNV kost het aantal verloren uren dat nu niet gewerkt wordt, de samenleving meer geld dan dat er bezuinigd wordt.
Verder ondervroegen de bonden 1700 medewerkers van kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang. Maar liefst 90 procent van de medewerkers gaf aan dat er de laatste tijd minder (nieuwe) kinderen worden aangemeld en 78 procent zegt dat kinderen minder dagdelen komen.
Bijna de helft van de ondervraagde medewerkers wordt regelmatig naar huis gestuurd omdat er te weinig kinderen zijn en 78 procent zegt dat de kwaliteit van de opvang onder druk staat.
Lees ook:
–Ouders gaan minder werken door dure kinderopvang
–Steeds meer ouders hebben moeite om kinderopvang te betalen