Het aantal zwaarlijvige zwangere vrouwen stijgt. Verloskundigen
maken zich over deze toename grote zorgen. Dat meldt het RTL Nieuws.
Zwangere vrouwen die al voor de zwangerschap kampen met overgewicht hebben meer
kans op een miskraam, hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes, complicaties bij
de bevalling, een keizersnede en babysterfte.
Maar liefst 40 procent van de vrouwen is in Nederland te zwaar. ‘En die tendens zien we ook bij zwangere vrouwen’, zegt verloskundige Mariël Croon. Samen met hoogleraar verloskunde Joris van der Post stelde zij ‘nieuwe
richtlijnen’ op voor zwangere vrouwen in de Grote geboortegids, die binnenkort
verschijnt.
Croon laat weten dat eten voor twee echt niet nodig is. ‘Tijdens
de eerste 28 weken van de zwangerschap zijn extra calorieën overbodig. De laatste
twaalf weken heeft de baby ongeveer 200 extra calorieën per dag nodig. Dat komt
neer op een volkoren boterham met kaas’, aldus Croon.
Gezonde dagporties
bij zwangerschap:
- brood – 6 sneetjes
- aardappels, rijst,
pasta of peulvruchten – 4 stuks / opscheplepels / 200 g - groenten – 4
opscheplepels / 200 g - 2 stuks fruit
- 400 ml melkproducten
- 20 g (1 plak) kaas
- 100 – 120 g
vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers (naar gewicht) - 40 g halvarine,
margarine, bak- en braadproducten - 1,5 l dranken
Bron:
Grote geboortegids
Lees hier meer over gezonde voeding tijdens de zwangerschap.