Tips om je rug te sparen

 

Tijdens je zwangerschap, maar ook na de bevalling, heeft je rug het zwaar te verduren. Niet verwonderlijk dus dat je rug van tijd tot tijd protesteert. Vooral tijdens deze mooie dagen heb je misschien de neiging om optimaal van het zonnetje te willen genieten en hierdoor net wat teveel hooi op je vork te nemen.

Als je zwanger bent, worden de verbindingen van je banden en spieren weker. Dit komt doordat je lichaam het hormoon relaxine aanmaakt. Hierdoor krijgen je bekken meer speling, zodat je baby met de bevalling makkelijker door het geboortekanaal kan.

Zwaartekracht

Je lichaam krijgt echter minder steun en je zwangere buik oefent daarom meer kracht uit op je rug. Het zwaartepunt van je lichaam ligt nu bij je buik. Hierdoor zal je rug veelal krom trekken. Probeer hier niet teveel aan toe te geven. Dit kun je doen door je knieën iets te buigen, zodat je bekken kantelt. Op deze manier gebruik je meer je buikspieren en zal je je rugspieren minder belasten.

Houding

Een goede houding is tijdens je zwangerschap nog belangrijker dan normaal. Of je nu staat of zit, zorg ervoor dat je een rechte houding aanhoudt. Als je staat moet je lichaam van de zijkant gezien één denkbeeldige rechte lijn vormen. Hakken zijn tijdens je zwangerschap niet aan te raden, omdat deze je rug holler trekken. Wil je perse hakken dragen? Beperk dit dan tot maximaal een uurtje.

Buikspieren

Sterke buikspieren zijn niet alleen nodig voor de bevalling, ze helpen je ook tegen de rugpijn. Je kunt al in het begin van je zwangerschap beginnen met buikspieroefeningen. Ook voor de buikspieren geldt: begin rustig. Train je schuine buikspieren alleen tot en met de derde maand van de zwangerschap.

Tillen

Rugklachten ontstaan vaak door verkeerd of te veel tillen. Probeer daarom tillen tijdens en vlak na je zwangerschap zoveel mogelijk te voorkomen. Als je iets optilt, buig dan eerst door je knieën totdat je in hurkstand bent en houd hierbij je rug recht. Heb je door je zware buik moeite om overeind te komen, gebruik dan een stoel of tafel om even op te leunen.

Huishoudelijke klussen

Het huishouden gaat helaas altijd door. Probeer zware klussen als stofzuigen en bed verschonen uit te besteden. Zelf kun je tijdens de dagelijkse bezigheden vaker even gaan zitten. Zet bijvoorbeeld een kruk bij het fornuis.

Conditie weer op peil brengen

Na de bevalling zakt de hormoonproductie in je lichaam weer en kun je rustig beginnen met het verbeteren van je conditie. Dit is hard nodig, want je zult je kindje veel gaan optillen en dragen. Leer je aan om dit op de juiste manier te doen, dit voorkomt veel rugpijn.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
72VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...

Het beste buitenspeelgoed voor jonge kinderen

Wanneer je een jong kind hebt, dan is het natuurlijk superleuk om lekker buiten te spelen. Toch is het af en toe lastig om...

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...