De verhouding tussen verschillende vetzuren in
de voeding van zwangere vrouwen is belangrijk voor de vroege hersenontwikkeling
van het kind. Dat blijkt uit een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum
Groningen.
Onderzoekster Saskia Van Goor ontdekten dat het slikken van omega-3
visolie-vetzuren door zwangere vrouwen geeft effect lijkt te hebben op de
hersenontwikkeling van het kind.
Onderzoek
In het onderzoek kreeg een groep vrouwen tijdens hun zwangerschap en de eerste
drie maanden na de bevalling capsules met DHA (komt voor in vis, omega-3). Een
andere groep vrouwen slikte DHA en AA (dit komt voor in vlees en eieren,
omega-6), en een derde groep kreeg geen van deze vetzuren.
Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat de verhouding tussen deze vetzuren vlak na de
geboorte mogelijk een rol speelt in de hersenontwikkeling van het kind. Van
Goor heeft dit na 3 maanden en na 18 maanden beoordeeld.
Het is al langer bekend dat omega-3 vetzuren belangrijk zijn voor een gezonde
ontwikkeling van het kind. De gedachte dat dit is te bereiken door het louter
slikken van een DHA-supplement (of visolie) tijdens de zwangerschap en periode
van borstvoeding, wordt door dit onderzoek niet bevestigd. Ook andere
onderzoeken laten hooguit kleine positieve effecten van DHA op de ontwikkeling
van kinderen zien.
Volgens Van Goor is een gevarieerde voeding met de aanbevolen twee keer per
week vis in combinatie met een gezonde leefstijl het beste advies voor zwangere
vrouwen.
Van Goor laat weten dat het slikken van visoliecapsules waarschijnlijk minder
effect heeft dan een goed gevarieerde voeding met verschillende
voedingsstoffen.