Dit weekend gaat de klok ’s nachts een uur terug. Volwassenen verheugen zich op een uurtje extra slaap, maar kinderen trekken zich niets aan van de officiële tijd op de klok. Door hun slaapritme zullen zij waarschijnlijk gewoon ’s ochtends vroeg wakker worden nadat ze hun normale hoeveelheid slaap hebben gehad. Op de klok is het dan dus een uur vroeger: ze staan niet om half 7, maar om half 6 naast je bed. Gelukkig kun je dit omzeilen.
Met een beetje voorbereiding kun je de biologische klok van je kind een beetje verschuiven, zodat hij iets later naar bed gaat en iets later wakker wordt. Begin dus een paar dagen van te voren al met je kind iets later naar bed te brengen. Zo komt hij toch aan zijn uren slaap, zonder jou ineens in alle vroegte wakker te maken.
Afspraken maken
Ook kun je afspraken maken. Als een kind echt niet verder kan slapen, spreek dan een aantal regels af waar jullie je allebei in kunnen vinden. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je zoon of dochter zachtjes naar beneden mag gaan, maar niet de hele ochtend voor de televisie mag zitten. Met twee of meer kinderen loop je de kans dat het geluidsniveau bij het spelen of ruzie maken al snel oploopt: in dit geval kun je bijvoorbeeld afspreken dat ze in hun eigen kamers blijven spelen tot het ontbijt. Als je kind al kan klokkijken is het erg goed om een tijd af te spreken dat hij of zij je wakker mag maken, of dat het ontbijt begint. Dan is het voor hem makkelijker zich aan de afspraak te houden.
Duidelijkheid
Duidelijkheid is ook belangrijk. Leg je kind uit waarom je aan hem vraagt dat hij je niet wakker maakt. Op die manier zal hij minder snel geneigd zijn dit toch te doen. Je kunt je kind met een beloningssysteem aanleren om stilletjes te spelen en jou niet wakker te maken. Blijf echter wel realistisch: ouders van jonge kinderen zullen in de meeste gevallen toch moeten wennen aan vroege ochtenden.