Steeds meer ouders zetten hun baby op dieet. Volgens Amerikaanse artsen wordt het tijd om actie te ondernemen. Baby’s worden soms voor hun eerste verjaardag al op dieet gezet. Is dit onbegrijpelijk of is het een natuurlijke reactie op de obesitas epidemie?
Obesitas bij kinderen
In de afgelopen twee decennia is het aantal kinderen met obesitas verdubbeld. Volgens artsen zetten hierdoor steeds meer ouders hun kind op dieet.
Mollige babywangen die ooit ‘schattig en lief’ werden gevonden, zijn nu voor veel ouders een reden om hun baby op dieet te zetten. Vaak omdat ouders zelf gewichtproblemen hebben en vrezen dat hun kinderen hetzelfde pad opgaan.
Voorzitter van de voedingscommisie Jantinder Bhatia zegt: ‘Ik kreeg ouders over de vloer die hun kind van één jaar oud op dieet wilden zetten, omdat zij zelf gewichtsproblemen hebben.’
Blair Hammond, een kinderarts in New York, laat weten: ‘Er zijn ouders die zeer tevreden zijn als hun kinderen dun zijn. Veel vaders zijn blij als ze kunnen zeggen dat hun dochter van vijf of zes maanden oud dun is.’
Dat sommige ouders al in paniek raken bij het zien van een babybuik en mollige armpjes kan komen door een studie uit 2009. Deze studie toonde aan dat een snelle gewichtstoename in de eerste weken en maanden na de geboorte kan leiden tot overgewicht en een hoge bloeddruk op volwassen leeftijd.
Eetgedrag ouders
Volgens Hammond is het belangrijk om zelf niet obsessief met eten bezig te zijn. De kans is dan groot dat je kinderen dit later zullen overnemen. Kinderen imiteren het eetgedrag van hun ouders. Het is belangrijk dat een kind het aangeboren gevoel om zijn voedselinname af te stemmen op zijn behoeft blijft behouden. Mollig zijn is in de eerste twee jaar volkomen normaal. Een baby ziet er dik en rond uit en heeft veel onderhuids vet opgeslagen. Na zijn tweede verjaardag begint een langere groeifase.
Wanneer je kindje over gaat op vast voedsel is het van belang dat je op vaste tijdstippen eet met weinig of gezonde tussendoortjes (maximaal vier tussendoortjes). Zorg dat je kind de tijd neemt om rustig te eten.
Stimuleer je je kind steeds opnieuw om meer te eten dan het zelf zou doen, dan verliest het kind voeling met zijn interne signalen van honger en verzadiging en vergroot de kans op het ontstaan van overgewicht.