Zo bescherm je een baby tegen de kou in de winter

In de winter is het belangrijk om je baby goed te beschermen tegen de kou. Babyvandaag zet een aantal tips op een rij voor als je met de kleine het warme huis verlaat.

1. Een baby verliest een kwart van zijn lichaamswarmte via het hoofd. Zorg voor een muts, die ook de oren goed bedekt.
2. Zorg ervoor dat je baby meerdere lagen kleding aan heeft. Dit is beter dan één dikke laag. Een goede vuistregel is om bij je baby één kledinglaag meer aan te trekken dan jij zelf aan hebt. Zorg voor een voetenzak. Je baby ligt namelijk stil en jij bent in beweging. Vergeet ook de wanten en sokjes/slofjes niet. Het hoofdje, de nek, de handen en de voeten van je baby moeten altijd goed bedekt zijn.
3. Smeer voordat je naar buiten gaat het gezicht van je baby in met een vette crème om de tere babyhuid goed te beschermen.
4. Zorg ervoor dat de kap van de kinderwagen uitgeklapt is. Staat er een harde wind? Ga niet stil staan met de gure wind recht in de kinderwagen gericht.
5. Zorg ervoor dat je kindje voldoende drinkt.
6. Blijf niet te lang buiten wandelen met de uk.
7. Pas op voor de wisselende temperaturen als je een warme winkel in loopt. Rits de voetenzak even open als je een winkel in gaat. Je baby kan door de warmte binnen gaan zweten. Zodra je weer naar buiten gaat zorgt het vocht er voor dat je baby het koud krijgt.

Zolang het weer niet al te ‘onvriendelijk’ is, is het goed voor de kleine om elke dag wat frisse lucht te krijgen. Houd er rekening mee dat jij buiten in beweging bent en de klein stil ligt in de kou. Maar hoe weet je wanneer de kleine er genoeg van heeft? Let op de non-verbale signalen van je baby. Controleer regelmatig zijn kleine vingers, tenen, oren en het gezicht. Zorg ervoor dat je binnen bent voordat de kleine zich ongemakkelijk gaat voelen.

Weer naar binnen
Zorg voor voldoende luchtvochtigheid in huis. Bij warm weer zetten we allemaal de verwarming hoger. Hierdoor wordt de lucht in huis droger en dat merk je aan je eigen huid en de huid van je baby. Het wordt droog en gaat jeuken. Met een hygrometer kun je bepalen hoe het met de luchtvochtigheid in je huis is gesteld. Een luchtbevochtiger is een oplossing. Goedkoper is om waterverdampingsbakjes aan de radiator te hangen.

In bad
Zodra je de kleine in bad doet is het verstandig om een paar druppels baby badolie toe te voegen aan het water. Hierdoor droogt het tere babyhuidje minder snel uit en blijf de huid zacht en soepel. Zorg ervoor dat het water lauw is. Heel warm water en zeep drogen de huid uit. Een thermometer is handig om de temperatuur van het water te testen. Dep je baby met een zachte handdoek droog. Ga niet wrijven.

Beperk het baden in de wintermaanden. Twee à drie keer per week is voldoende.   

Vorig artikelDe eerste lach
Volgend artikelAfkolven

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
71VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...

Geef jouw kind plezier in een wipstoel

Jouw kind wil je altijd de beste start geven. Voordat jouw kind geboren is, ga je daarom al op zoek naar de beste spullen....

Acupunctuur bij kinderwens

Een geboortekaartje bij je post. Een ooievaar en babyslingers in een tuin. Een collega die zwanger is. Zwangere vrouwen en kinderwagens op straat. Het...

Hoe je je tuin veilig kunt maken voor je baby

De gedachte dat je baby tijd in de tuin doorbrengt, kan een beetje beangstigend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door ervoor...