Zorgverzekering 2012 en zwangerschap

 

Als je zwanger bent is het extra belangrijk om goed verzekerd te zijn. Waar moet je opletten en wat wordt er precies vergoed door je zorgverzekeraar in 2012?

In ons land kennen we de zorgverzekeringswet. Dit houdt in dat iedere Nederlander volgens deze wet verzekerd moet zijn tegen ziektekosten. Dit wordt ook wel de verzekeringsplicht genoemd. Wie niet verzekerd is, loopt kans om een boete te krijgen. Ook als je in deze onverzekerde periode zorgkosten maakt, moet je deze zelf betalen. De basiszorgverzekering is voor kinderen tot 18 jaar gratis. Eenmaal per jaar (op 1 januari) mag je wisselen van zorgverzekering.

Welke kosten die te maken hebben met zwanger worden, zwanger zijn, bevalling en een baby worden er in 2012 vergoed?

In 2012 wordt het eigen risico met 50 euro verhoogd naar 220 euro. Voor verloskundige zorg, kraamzorg of tandheelkundige zorg voor jongeren tot 18 jaar geldt het verplicht eigen risico niet.

Zwanger willen worden

Wat wordt wel vergoed?

De basisverzekering vergoedt drie IVF- of ICSI-behandelingen per zwangerschap en de bijbehorende medicatie. Een ivf-behandeling kost ongeveer € 1700. Dit is zonder medicijnen. Voor de kosten van de medicijnen moet je uitgaan van een bedrag tussen de € 1250 en € 1750.

Wat wordt niet vergoed?

-De kosten voor ondersteunende geneesmiddelen in het stoppen met roken programma wordt niet meer vergoed.

-Dieetadvies wordt niet vergoed.

Zwanger zijn

Wat wordt vergoed?

-Bezoek aan verloskundige

-Echo’s (12-weken echo en 20-weken echo)

-Combinatietest, nekplooitmeting, vlokkentest en vruchtwaterpunctie voor alle zwangere vrouwen die in de 18e week van de zwangerschap 36 jaar of ouder zijn, en voor jongere vrouwen als er een medische indicatie is.

Bevalling

Wat wordt wel vergoed?

Wanneer je met medische noodzaak in het ziekenhuis bevalt worden de kosten vergoed.

Wat wordt niet vergoed?

Wil je in het poliklinisch bevallen en is er geen medische noodzaak dan betaal je een eigen bijdrage. Hiervoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten.

Na de geboorte

Wat wordt wel vergoed?

-Kraamhulp

Wat wordt niet vergoed?

De eigen bijdrage voor de kraamzorg wordt niet vergoed. Dit is € 4 per uur. Hiervoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Hoeveel uur kraamzorg je krijgt, wordt bepaald op basis van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg.

Meer informatie zorgverzekering

Kosten voor alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur, homeopathie en osteopathie worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Maagzuurremmers worden in 2012 alleen nog vergoed bij chronisch gebruik.

De pil voor vrouwen ouder dan 21 jaar (behalve bij behandeling van endometriose of menorragie) wordt niet vergoed.

Meer weten? Lees dan het artikel ‘Zorgverzekering en zwangerschap‘. 

Gerelateerde artikelen

Comments

  1. Als je een aanvullende verzekering neemt moet je ook goed opletten. Veel verzekeraars vergoeden voor een relatief laag bedrag extra kosten voor veel uitgebreidere kraamzorg en allerlei cursussen en hulpmiddelen voor beginnende moeders. Maar er is wel een behoorlijk prijsverschil tussen de verschillende verzekeraars. Op de manieren waarop ik vergeleken heb is FBTO het meest voordelig. Voor iets meer dan 6 euro per maand krijg je een heel pakket aan extra’s. Daar betaalde ik zelfs met mijn vorige zwangerschap, toen iedereen nog goedkoper was, meer voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Een gezellige kamer voor je kleintje inrichten, met deze tips garandeer je succes

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ruimte te creëren waar je kleintje zich...

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...