Een veilige omgeving voor je kind is zeer belangrijk. Niet alleen buiten huis, maar ook in huis moet je als ouder een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op een ongelukje te verkleinen. Hoe doe je dit? Je leest het hier.
Huishoudchemicaliën
Vorige maand is de stichting Consument en Veiligheid (SCV) samen met de Voedsel en Waren autoriteit een campagne gestart om ouders bewust te maken van de soms levensbedreigende gevolgen van een ongeluk met huishoudchemicaliën.
Jaarlijks gebeuren er 7000 ongelukken met huishoudchemicaliën. Hiervan zijn 4000 kinderen jonger dan vijf jaar. Kinderen zien het gevaar van schoonmaak- en bestrijdingsmiddelen niet.
Doe altijd de dop op de fles als je aan het schoonmaken bent en plaats de middelen buiten bereik van kinderen. Bel direct de huisarts of ga langs de spoedeisende hulp bij vergiftiging. Vergeet het product niet mee te nemen. Laat je kind niet braken of drinken. Hiermee kun je de gevolgen van de vergiftiging juist verergeren.
Scherpe hoeken
Kleine kinderen kunnen zich makkelijk bezeren aan scherpe hoekjes van tafels, stoelen of kasten. Om te voorkomen dat je uk zich bezeert aan deze scherpe hoekjes kun je hoekbeschermers aanschaffen. Deze kunststof hoekbeschermers breng je makkelijk aan op elke scherpe hoek in de kamer.
Vinger tussen de deur
In huis is er een kans dat je kindje een vinger tussen de deur krijgt. Per jaar bezoeken ongeveer 7000 kinderen de spoedeisende hulp voor vingerletsel. Om te voorkomen dat je kindje zijn of haar vinger tussen de deur krijgt kun je een deurspleetbeveiliging aanschaffen. Hierdoor kunnen de vingers van je kindje niet bekneld raken tussen de scharnierzijde van de deur. Wanneer de vinger van je kindje tussen de deur is gekomen is het verstandig om de vinger een paar minuten onder de koude kraan te houden. Hierdoor wordt de zwelling minder. Kan je kindje de vinger niet bewegen en gaat de zwelling niet weg neem dan contact op met de huisarts.
Schuivende tafelkleden en opkrullende tapijten
Een kleed op tafel kan met kleine kinderen gevaarlijk zijn. Zorg dat het tafelkleed aan de poten vast is gemaakt en zet geen theepot of glazen en hete voorwerpen op de tafel. Een kindje kan aan het kleed gaan trekken met alle gevolgen van dien. Voorkom ook opkrullende tapijten, waar je kindje makkelijk over kan struikelen.
Van de commode vallen
Laat je kindje nooit alleen op de commode liggen. Wanneer jij de kleine aan het verschonen bent en de telefoon gaat kan de verleiding groot zijn om even snel naar de telefoon te rennen. Je bent immers maar een paar seconden weg. Doe het niet. Je kindje kan makkelijk van de commode afvallen. Ook in vijf seconden.
Van de trap vallen
Om te voorkomen dat je kindje van de trap valt kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Het is verstandig om stroeve bekleding of anti-slip strips op de trap te leggen. Zorg voor een stevige trapleuning. De leuning moet voor je kindje goed te bereiken zijn. Dit kan door een extra trapleuning voor kinderen te plaatsen. Daarnaast is het belangrijk om geen spullen op de trap te leggen en je kindje niet met sokken de trap op of af te laten lopen.