Als ouder probeer je je kindje elke dag weer te beschermen, en ga je ervan uit dat hij of zij bij jou veilig is. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje.
Babyvandaag sprak met Jessica Sluis, EHBO docent en oprichtster van Hulp.nl. Dit is een stichting die cursussen organiseert en de opbrengsten gebruikt voor projecten in ontwikkelingslanden. Als expert op het gebied van veiligheid voor jonge kinderen geeft zij tips hoe je je baby een veilige en beschermde leefomgeving kan bieden.
Veilig slapen
Om een baby veilig te laten slapen kun je hem of haar het beste op de rug leggen. Zo blijft het gezichtje vrij, en voorkom je verstikkingsgevaar. Als je baby zich na een paar maanden gemakkelijk om kan draaien is het oud genoeg om zelf een slaaphouding te bepalen.
Om je baby warm te houden kun je het beste een trappelzak of een dekentje met een laken gebruiken. Een dekbed is al gauw te warm, en het hoofdje kan bedekt raken met losliggend beddengoed. Een eigen wiegje of ledikantje is noodzakelijk: een baby in het ouderlijk bed laten slapen is een risicofactor voor wiegendood. De baby kan het te warm krijgen, uit bed vallen of onder een slapende volwassene terechtkomen.
Veelgemaakte fouten
Een veelgemaakte fout van ouders of verzorgers is om te denken dat kleine baby’s wel stil blijven zitten tijdens het nuttigen van hete dranken. De baby zit gezellig op schoot en er wordt thee of koffie gedronken. Helaas komt het regelmatig voor dat door een ongecontroleerde beweging van een baby de hete thee of koffie uit de hand wordt geslagen of getrapt, met alle nare gevolgen van brandwonden.
Ook gaat het vaak mis met het gebruik van waterkokers. Sommige contactdozen zitten laag bij de grond. Een baby kruipt en trekt aan de stekker van de waterkoker waardoor het hete water over de kleine valt. Dit is echt heel eenvoudig te voorkomen. Plug de stekker van de waterkoker altijd hoog in en schenk na het koken het water over in een gesloten thermoskan.
De kleintjes gaan natuurlijk graag op ontdekkingstocht en dan is een tas altijd leuk om open te maken en alles uit te halen. Helaas bewaren ouders vaak medicijnen in hun tas. Denk aan paracetamol of ibuprofen. Deze kunnen worden opgegeten en een vergiftiging veroorzaken of kunnen zorgen voor verstikking. Medicijnen moeten dan ook altijd in een goed dichtgemaakt doosje bewaard worden. In ieder geval met een kindersluiting.
Let ook op met huisdieren. Baby’s nooit alleen met een huisdier laten! Bijt- en krabwonden zijn zo opgelopen.
Een EHBO cursus
Het is voor ouders belangrijk dat ze weten wat ze moeten doen na een ernstig ongeval. Een pleistertje plakken lukt iedereen, ook een kusje op een wondje helpt vaak prima.
Maar wat doe je als er echt iets aan de hand is? Bijvoorbeeld je baby heeft zich verstikt in een knoopje? Alleen 112 bellen en in paniek rondrennen is in zo’n situatie natuurlijk niet de beste oplossing. Nadat de ambulance is gebeld kun jij het verschil maken in het kwartier dat volgt. Speciaal voor ouders met een vol programma die geen tijd hebben om een gehele EHBOcursus te volgen hebben wij bij Hulp.nl een korte cursus samengesteld waarin de meest belangrijke onderwerpen besproken en geoefend worden.
Wij zijn een vrijwilligersorganisatie; met de vergoedingen voor de cursussen die wij geven realiseren wij projecten in ontwikkelinglanden.
In ons systeem vormen geïnteresseerden onderling een groep van ongeveer 8 cursisten (bijvoorbeeld in de vriendenkring), waarna wij een afspraak met elkaar maken over de locatie, datum en tijd.
Jij een cursus, zij een toekomst! De cursus wordt ook regelmatig georganiseerd door de Zwangere Zaak. Hier kun je je wel individueel inschrijven voor de cursus!