Als je zwanger bent wil je dit natuurlijk het liefst alle mensen om je heen laten weten. Maar het moet ook officieel op papier gezet worden. Dit gebeurt door middel van een zwangerschapsverklaring. Het is niets meer dan een papiertje waarop staat dat je zwanger bent en wat je vermeende bevallingsdatum is. Doorgaans krijg je deze verklaring van je verloskundige na je eerste of tweede bezoek.
Werkgever
Ondanks dat de verklaring weinig informatie bevat, is het wel een hele belangrijke. Zo heb je de verklaring nodig voor je werkgever. Je bent wettelijk verplicht om uiterlijk drie maanden voor de uitgerekende bevallingsdatum aan je werkgever te vertellen dat je in verwachting bent. Maar soms is het verstandiger om het al te vertellen zodra je de verklaring hebt.
Als het nodig is, kan je werkgever dan gelijk actie ondernemen. Je kunt hierbij denken aan het aanpassen van je werkplek, maar ook moeten jullie de datum van je zwangerschapsverlof inplannen en je verlof doorgeven aan officiële instanties zoals het UWV.
Inkomen
Tijdens je verlof heb je recht op een bevallingsuitkering. Je werkgever kan deze voor je aanvragen bij het UWV, door een formulier in te vullen en de van jou gekregen zwangerschapsverklaring op te sturen. Dit moet maximaal vier weken en minimaal twee weken voor je verlof geregeld zijn.
Werk je als zelfstandige, dan heb je de zwangerschapsverklaring nodig om een WAZ-uitkering aan te kunnen vragen. WAZ staat voor Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen.
Vliegen
Over het algemeen mag je tot 32 weken zwangerschap vliegen. Maar dit is ver maatschappij verschillend. Vraag dit dus na voordat je een reis boekt.
Sommige vliegtuigmaatschappijen zijn namelijk erg streng. Zij vinden een verklaring met de uitgerekende datum erop niet voldoende en eisen een recente verklaring van je arts of verloskundige waarin staat dat jij gezond genoeg bent om te mogen vliegen.