Werk en een gezin kan goed worden gecombineerd door verlofregelingen. Er zijn verschillende soorten verlofregelingen waar je als ouder gebruik van kunt maken. Welke verlofregelingen zijn er allemaal? Wij bespreken ze hieronder.
Ouderschapsverlof
Met ouderschapsverlof kun je als werknemer tijd krijgen voor de verzorging en opvoeding van je kind. Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof wanneer hij of zij een jaar bij dezelfde werkgever werkt en zorgt voor een kind jonger dan acht jaar. Wie meer kinderen heeft, kan voor elk kind apart ouderschapsverlof opnemen. Ouderschapsverlof geldt ook voor een inwonend adoptiekind, pleegkind of stiefkind. Direct na je zwangerschapsverlof kun je op deze verlofvorm aanspraak maken.
Kortdurend zorgverlof
Moet je onverwacht zorgen voor een ziek kind dan heb je recht op kortdurend zorgverlof. Je werkgever is verplicht zorgverlof te geven en moet 70 procent van het loon doorbetalen. Als een ziek kind door opa en oma of je partner kan worden opgevangen dan vervalt je recht op zorgverlof.
Langdurig zorgverlof
Wanneer je lange tijd voor je ernstig zieke kind, partner of eigen ouder moet zorgen kun langdurig zorgverlof opnemen. Hiermee wordt voorkomen dat mensen hun baan opzeggen. De ziekte moet wel levensbedreigend zijn. Dit houdt in dat het leven van de persoon op korte termijn ernstig in gevaar is. Een werknemer mag per jaar 12 weken lang maximaal de helft van het aantal wekelijkse werkuren als zorgverlof opnemen. In overleg met de werkgever kan de werknemer het verlof ook spreiden. De werknemer kan dan bijvoorbeeld 6 weken voltijds verlof opnemen. Ook is het mogelijk om het verlof in gedeelten op te nemen, maar de werknemer moet het verlof wel binnen 18 weken opnemen.