Zwangerschapskalender week 16

16 weken zwanger zwangerschapskalender

Gesloten oogjes
Je bent 16 weken zwanger. De ogen van je kindje zijn nog dicht. De ogen liggen nu goed beschermd. Het zal nog wel even duren (tot de zevende maand) voordat de ogen weer opengaan. Wel kan je baby al donker en licht van elkaar onderscheiden. Als je in een lichte omgeving bent zal hij of zij dat merken. Ook wordt er nu een vingerafdruk gevormd. De persoonlijke stempel. Er vormt zich een patroon dat voor iedere individu weer anders is.

Wil je je gevoelens over deze week van je zwangerschap delen? Dat kan op het forum!

Vruchtwaterpunctie
Het kan zijn dat je last hebt van dikke enkels. Zorg dat je voldoende beweegt en leg je benen omhoog als je zit. Het vocht kan dan wegtrekken.

De zestiende week is de week waarin vaak de vruchtwaterpunctie wordt uitgevoerd. Ben je ouder dan 36 jaar dan heb je waarschijnlijk al aan het begin van de zwangerschap over een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest nagedacht. Bij een vruchtwaterpunctie wordt er een dunne naald in de baarmoederwand gebracht. Vervolgens wordt er ongeveer 20% vruchtwater opgezogen. De punctie duurt ongeveer een paar minuten. Heel pijnlijk is het onderzoek niet. De kans op een miskraam bij een vruchtwaterpunctie is 0,5%.

Omdat er aan het begin van de zwangerschap te weinig vruchtwater in de baarmoeder aanwezig is, wordt de punctie ongeveer rond de 16e week van de zwangerschap uitgevoerd.

Wanneer je broeken niet meer comfortabel zitten is het tijd om zwangerschapskleding aan te schaffen. Jarenlang was positiekleding ouderwets, saai en vooral vormloos. Tegenwoordig is de kleding hip en modern. De meeste vrouwen gaan rond de derde maand op zoek naar zwangerschapskleding. Maar het komt ook voor dat je in de derde maand nog prima gewone kleding kunt dragen. Belangrijk is dat je broek niet te strak om je buik heen zit. Als dit wel het geval is, is het tijd om positiekleding aan te schaffen.

Deze week breng je waarschijnlijk voor de derde keer een bezoek aan de verloskundige. Vanaf nu zal de de verloskundige om de vier weken bezoeken. Langzamerhand wordt dit vaker en aan het einde van de zwangerschap bezoek je de verloskundige elke week. Bij ieder bezoek wordt de groei van je kindje en jouw gezondheid gecontroleerd.

In de vierde week van je zwangerschap is de bevruchte eicel bij de baarmoeder aangekomen. Je eierstokken produceren meer van het hormoon progesteron. Op deze manier wordt het baarmoederslijmvlies met baby niet afgestoten. Het embryo is zich flink aan het ontwikkelen. Wat eerst een klein klompje cellen was, bestaat nu uit duizenden cellen. In deze week worden de placenta en vruchtzak gevormd.

Het doen van een zwangerschapstest heeft in deze week nog niet veel zin, omdat er nog te weinig hormoon (hCG) in je urine terug te vinden is.

Je lichaam:

Als je vier weken zwanger bent, kan het zijn dat je last krijgt van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Je kan je vermoeid voelen of een beetje misselijk. Het kan zijn dat je wat vaker moet plassen en je borsten kunnen wat gevoeliger zijn.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Een gezellige kamer voor je kleintje inrichten, met deze tips garandeer je succes

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ruimte te creëren waar je kleintje zich...

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...