Zwangerschapskalender week 21

21 weken zwanger zwangerschapskalender

Kilo’s
Je bent 21 weken zwanger. Per week kom je nu ongeveer 50 gram aan. Dat is volkomen normaal en als je gezond en gevarieerd blijft eten zal je niet meer aankomen dan normaal is tijdens een zwangerschap.

Gekke bekken trekken
Je kindje kan de gekste bekken trekken. Hiermee traint hij of zij de gezichtspieren.

Tussenuit
Wil je er nog even tussenuit dan is dit de perfecte periode. Vanaf week 30 kunnen vliegtuigmaatschappijen om een gezondheidsverklaring vragen. Vanaf week 32 mag je helemaal niet meer vliegen. Je buik is nu nog niet heel erg groot, dus het is nog niet heel lastig om lange tijd stil te zitten in de auto of in het vliegtuig. Ook heb je waarschijnlijk minder last van kwaaltjes en voel je je fit.

Ben jij nog even snel op vakantie geweest? Of ben je toch wel moe en doe je het rustig aan? Bespreek op he forum je week met andere moeders.

Ben je toch behoorlijk moe? Dan kan een vakantie een goede manier zijn om tot rust te komen en nog even samen met je partner te genieten voordat de kleine er is.

De vakantie is een goede periode om met elkaar te praten over alle veranderingen in de komende maanden en zelfs jaren. Praat over de leuke dingen, maar ook over jullie onzekerheden. Als aanstaande moeder gieren de hormonen door je lijf. Het is dan logisch dat jij je soms onzeker voelt en aan jezelf twijfelt. Maar niet alleen jij moet wennen aan het feit dat straks een nieuwe klein kindje het middelpunt van jullie leven gaat worden. Ook je partner heeft zijn onzekerheden. Door goed samen te praten over jullie gevoelens begrijpen jullie elkaar een stuk beter.

Baby erkennen
Als je niet getrouwd bent, ben je als biologische vader niet automatisch de wettige vader van je kind. Je zult je kind moeten erkennen bij de burgerlijke stand van je woonplaats. Het prettigst voor jullie is om dit tijdens de zwangerschap al te regelen. Je kunt het ook gelijk met de geboorteaangifte doen. Het nadeel hiervan is echter dat dit binnen drie dagen moet en jij erbij moet zijn. Na een zware bevalling kan dat behoorlijk inspannend voor jou zijn.

Tijdens het erkennen van je kind bij de burgerlijke stand kun je ook direct aangeven welke achternaam je kind krijgt. De naam van jou of van je partner.

In de vierde week van je zwangerschap is de bevruchte eicel bij de baarmoeder aangekomen. Je eierstokken produceren meer van het hormoon progesteron. Op deze manier wordt het baarmoederslijmvlies met baby niet afgestoten. Het embryo is zich flink aan het ontwikkelen. Wat eerst een klein klompje cellen was, bestaat nu uit duizenden cellen. In deze week worden de placenta en vruchtzak gevormd.

Het doen van een zwangerschapstest heeft in deze week nog niet veel zin, omdat er nog te weinig hormoon (hCG) in je urine terug te vinden is.

Je lichaam:

Als je vier weken zwanger bent, kan het zijn dat je last krijgt van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Je kan je vermoeid voelen of een beetje misselijk. Het kan zijn dat je wat vaker moet plassen en je borsten kunnen wat gevoeliger zijn.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
71VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...

Geef jouw kind plezier in een wipstoel

Jouw kind wil je altijd de beste start geven. Voordat jouw kind geboren is, ga je daarom al op zoek naar de beste spullen....

Acupunctuur bij kinderwens

Een geboortekaartje bij je post. Een ooievaar en babyslingers in een tuin. Een collega die zwanger is. Zwangere vrouwen en kinderwagens op straat. Het...

Hoe je je tuin veilig kunt maken voor je baby

De gedachte dat je baby tijd in de tuin doorbrengt, kan een beetje beangstigend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door ervoor...

6 soorten entertainment waar elke moeder van kan genieten terwijl haar baby slaapt

Je kent het moment wel. De baby is eindelijk gaan slapen en nu is er volledige rust en stilte thuis. Als je geluk hebt...