Zwangerschapskalender week 35
In de vierde week van je zwangerschap is de bevruchte eicel bij de baarmoeder aangekomen. Je eierstokken produceren meer van het hormoon progesteron. Op deze manier wordt het baarmoederslijmvlies met baby niet afgestoten. Het embryo is zich flink aan het ontwikkelen. Wat eerst een klein klompje cellen was, bestaat nu uit duizenden cellen. In deze week worden de placenta en vruchtzak gevormd.
Het doen van een zwangerschapstest heeft in deze week nog niet veel zin, omdat er nog te weinig hormoon (hCG) in je urine terug te vinden is.
Je lichaam:
Als je vier weken zwanger bent, kan het zijn dat je last krijgt van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Je kan je vermoeid voelen of een beetje misselijk. Het kan zijn dat je wat vaker moet plassen en je borsten kunnen wat gevoeliger zijn.
Baarmoeder
De bovenkant van je baarmoeder komt tegen je ribbenboog. Dat kan geen prettig gevoel zijn. Je baby ligt met zijn hoofdje in je bekkenholte. Je blaas verschuift en je moet waarschijnlijker vaker plassen. Vanaf nu zal de kleine verder in de holte zakken.
Bespreek op het forum je vragen met andere moeders.
Indalen
Wanneer het hoofdje van je baby achter het schaambeen vast zit is je baby ingedaald. Een eerste kindje moet bij week 37 ingedaald zijn. Bij een tweede of derde kindje kan het indalen later gebeuren. Indalingsweeën voelen als een stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik. Belangrijk: het tijdstip waarop je last krijgt van indalingsweeën zegt niets over het tijdstip dat je baby geboren wordt. Dus als je baby vroeg indaalt hoeft de kleine niet perse eerder geboren te worden.
Harde buiken
Je kunt af en toe last hebben van harde buiken. Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling. Maar stress kan er ook voor zorgen dat je last hebt van harde buiken. Zorg dat je regelmatig ontspant. Een kwartiertje of een half uurtje in de middag slaap doet vaak al wonderen. Waarschijnlijk zijn de belangrijkste klussen al gedaan, dus ontspan en doe het rustig aan.
Urineverlies
Urineverlies is volkomen normaal in de laatste weken van de zwangerschap. Het kan zijn dat je twijfelt of het urine of vruchtwater is. Vruchtwater ruikt zoetig en is vaak kleurloos. Wanneer de vliezen gebroken zijn hoef je niet direct een grote hoeveelheid vruchtwater te verliezen. Je kunt ook druppels vruchtwater verliezen. Het lijkt dan alsof je urine verliest. Hierdoor kan verwarring ontstaan.
Tip: Heb je al opvang geregeld voor je kinderen als de bevalling gaat beginnen?