Koppels met een aantrekkelijk uiterlijk hebben meer kans op een dochter. Tenminste, dat toont een controversiële studie aan.
Evolutionair gezien is het voor koppels met een aantrekkelijk uiterlijk beter om een dochter te krijgen dan een zoon. Dit omdat meisjes meer voordeel van een mooi uiterlijk hebben dan jongens.
Volgens psycholoog Satoshi Kanazawa van de London School of Economics is fysieke aantrekkelijkheid een kwaliteit die universeel wordt beschouwd als positief. ‘Maar deze eigenschap draagt meer bij aan het reproductieve succes van vrouwen dan aan dat van mannen. Daardoor zou je kunnen stellen dat fysiek aantrekkelijke ouders eerder dochters zullen krijgen dan zoons’, aldus de psycholoog.
Studie
Zijn theorie onderbouwt hij met gegevens van de Britse National Child Development Study uit 1958. Bij deze studie werden ruim 17.000 kinderen op zevenjarige leeftijd beoordeeld op aantrekkelijkheid door hun leraren.
Toen alle kinderen eenmaal volwassen waren en de leeftijd van 45 jaar hadden bereikt, werd hen gevraagd naar hun nakomelingen. Uit de studie bleek dat de deelnemers die op jonge leeftijd als bovengemiddeld aantrekkelijk waren beoordeeld vaker een dochter dan een zoon hadden gekregen.
Kanttekeningen
Toch plaatsen velen er een aantal kanttekeningen bij. Veel wetenschappers vinden zijn theorie te kort door de bocht. Volgens deskundigen is er te weinig wetenschappelijk bewijs verzameld.
Bron: Nu.nl