Vrouwen die voorafgaand aan een ivf behandeling een streng mediterraan dieet volgen hebben veertig procent meer kans op een zwangerschap. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rotterdams Erasmus MC, in samenwerking met het UMC Utrecht.
De onderzoekers onderzochten in totaal 161 vrouwen die voor een ivf behandeling in aanmerking kwamen. Aan de vrouwen werd gevraagd om een lijst met vragen in te vullen. De lijst bestond uit ongeveer tweehonderd voedingsmiddelen. De deelnemers moesten uit deze voedingsmiddelen aangeven hoeveel ze van elk product hadden gegeten of gedronken.
De vrouwen die veel vis, plantaardige olie, peulvruchten, noten en groenten aten werden vaker zwanger dan de vrouwen die geen mediterraan dieet volgden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de vrouwen die een mediterraan dieet volgden meer vitamine B6 en foliumzuur in hun bloed hadden. Dit is al volgt te verklaren: vitamine B6 is nodig voor de opbouw en afbraak van aminozuren. Wanneer je te weinig vitamine B6 en B11 (foliumzuur) in je lichaam hebt kan er een te hoge concentratie van een bepaald aminozuur in het bloed komen. Hierdoor kan het aantal eicellen dat na de hormoonstimulatie vrijkomt verminderen en neemt de kwaliteit van het embryo af.
Ook blijkt uit het onderzoek dat de consumptie van plantaardige olie een gunstig effect heeft op het aantal zwangerschappen.
Volgens de onderzoekers zal een nieuw onderzoek nodig zijn om de optimale hoeveelheid van zwangerschapbevorderende voedingsmiddelen te bepalen. Daarna kunnen artsen aan vrouwen die een ivf behandeling ondergaan het juiste dieet adviseren.
Bron: Volkskrant.nl