Acupunctuur bij kinderwens

Een geboortekaartje bij je post. Een ooievaar en babyslingers in een tuin. Een collega die zwanger is. Zwangere vrouwen en kinderwagens op straat. Het lijkt alsof iedereen zomaar kinderen krijgt. Al dat babygeluk om je heen kan je hard raken als je vruchtbaarheidsproblemen hebt. Je bent met dit ingrijpende probleem echter niet alleen: bij één op de zes stellen gaat zwanger worden niet vanzelf.

Eén op de zes, dat is best veel. Dan zijn er in je omgeving ook mensen die ermee te maken hebben. Meestal weet je niet wie. Want praten over je vruchtbaarheidsproblemen is nog vaak taboe. Daardoor is het een eenzaam probleem.

De eerste stap is vaak een bezoek aan de huisarts voor hulp bij je onvervulde kinderwens. En daarna? Meestal kom je bij de gynaecoloog terecht voor onderzoek, vaak gevolgd door vruchtbaarheidsbehandelingen. Maar er is nog meer mogelijk: aanvullend op de reguliere medische zorg kan acupunctuur goed helpen.

Wat doet een acupuncturist dan eigenlijk bij vruchtbaarheidsproblemen? Acupuncturist Gilles Stoop behandelt dagelijks vrouwen én mannen met vruchtbaarheidsproblemen. Hij vertelt graag hoe acupunctuur kan helpen.

Acupunctuur als geneeswijze

Acupunctuur (acus=naald, punctum=prik) is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Dunne naalden worden op bepaalde punten in je lichaam geplaatst. Daarmee kun je energieën afremmen of juist stimuleren.

De WHO (World Health Organisation) publiceerde in 1979 een lijst van aandoeningen waarvoor acupunctuur als geneeswijze inzetbaar is. Verminderde vruchtbaarheid staat daar ook op. Steeds meer mensen met vruchtbaarheidsproblemen maken sindsdien gebruik van acupunctuur, vaak naast de hulp vanuit de reguliere geneeskunde.

Veel mensen kennen acupunctuur als middel voor pijnbestrijding. Maar het is veel breder inzetbaar, waaronder ook bij veel verschillende vruchtbaarheidsproblemen.

Hoe werkt acupunctuur bij vruchtbaarheidsproblemen?

Acupunctuur kan helpen bij veel verschillende vruchtbaarheidsproblemen, ook bij patiënten met de diagnose “onbegrepen onvruchtbaar”.

Voor de vruchtbaarheid van de vrouw begint een acupuncturist meestal met het reguleren van de menstruatiecyclus. Menstruaties die onregelmatig zijn, pijnlijk of met veel bloedverlies zijn niet alleen heel vervelend, maar laten vaak zien dat een bepaald evenwicht verstoord is. Acupunctuur kan helpen dit evenwicht en een goede cyclus te herstellen, een belangrijke voorwaarde voor de vruchtbaarheid.

Acupunctuur versterkt verder de energie en de doorbloeding van de gynaecologische organen. Daarnaast zorgt het voor een goede hormoonhuishouding, rust en vermindering van stress.

Acupunctuur en jouw vruchtbaarheid

Gelukkig zijn er binnen de reguliere en aanvullende geneeskunde veel mogelijkheden zodat er ook bij verminderde vruchtbaarheid toch kansen zijn om je kinderwens te vervullen. Maar hoe groot is nou eigenlijk de kans dat het lukt? Eigenlijk kan niemand daarop een goed antwoord geven.

Bij vruchtbaarheidsbehandelingen gaat het vaak over gemiddelden en statistiek. Maar dat gaat niet over jouw/jullie specifieke situatie. Dat is een groot verschil met de aanvullende geneeswijze acupunctuur. Daar gaat het niet om standaarden maar juist om jouw specifieke situatie en conditie. Iedere behandeling is precies op maat. Daarnaast is de vruchtbaarheid van beide partners belangrijk. Adviezen voor leefstijl en goede voeding voor zowel vrouwen als mannen komen daarom ook uitgebreid aan bod: alles om jullie vruchtbare conditie te optimaliseren.

Acupunctuur bij IUI, IVF en ICSI

Begeleiding met acupunctuur van vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IUI, IVF of ICSI is een mooi voorbeeld van hoe moderne medische techniek en de eeuwenoude geneeswijze acupunctuur elkaar goed kunnen aanvullen. Acupunctuur ondersteunt deze behandelingen en helpt de bijwerkingen van medicatie te verminderen. In de eerste fase van een IVF-behandeling staat een goede rijping van de eicellen en goede conditie van de baarmoeder centraal en in de tweede fase ligt de focus op rust om een goede innesteling te bevorderen. Ook het reguleren van het immuunsysteem is belangrijk om een gezonde en doorgaande zwangerschap te bevorderen.

Prikken, maar dan anders

Als je met vruchtbaarheidsbehandelingen bezig bent kun je soms geen naald meer zien. Heel begrijpelijk na al die prikken met hormonen en ook nog eens de punctienaald. Acupunctuurnaalden zijn daar gelukkig niet mee te vergelijken. Ze zijn zo dun dat je ze niet of nauwelijks voelt. En als je ze soms voelt is dat geen pijn, maar alleen een soort tinteling. Nog meer geruststellende informatie: acupunctuurnaalden werken ontspannend. Het gebeurt geregeld dat patiënten er zo rustig van worden dat ze ter plekke in slaap vallen.

De cirkel van stress doorbreken

Vruchtbaarheidsproblemen geven veel stress. De onzekerheid en leven tussen hoop en vrees laten de spanning hoog oplopen. Het wordt vaak een lastige cirkel als je ook nog bedenkt dat stress een zwangerschap in de weg kan staan. Afleiding zoeken kan helpen. Maar vaak blijven je vruchtbaarheidsproblemen je bezighouden bij alles wat je onderneemt of juist op het moment dat je moet slapen. Het is daarom goed om te weten dat acupunctuur de nodige rust kan brengen.

Stresshormonen en ontspanning

Hoe dat werkt? Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur de aanmaak van stresshormonen zoals bijvoorbeeld cortisol kan beïnvloeden. Acupunctuur kan helpen om een verhoogd niveau van deze stresshormonen te verlagen. Ook kan het de aanmaak van lichaamseigen stoffen zoals serotonine bevorderen. Dit zorgt voor ontspanning en een betere slaap. De behandeling zelf heeft vaak ook al een diep ontspannend effect, dat daarna nog zal aanhouden.

Aandacht voor emoties bij je kinderwens

Een onvervulde kinderwens is emotioneel zwaar. En als je in een traject zoals IVF zit is dat vooral een “technische operatie”. Veel tijd en aandacht voor je emoties is er in het ziekenhuis meestal niet. Maar juist dan is aandacht, ook voor je emoties heel belangrijk ter ondersteuning van je vruchtbaarheid. Acupuncturisten besteden veel aandacht aan de emoties rond vruchtbaarheidsproblemen. De Chinese Geneeskunde ziet je lichaam en geest namelijk als één geheel. Niet alleen het medische dossier is dus belangrijk, maar ook je gevoelens rond je kinderwens. Wat is er nodig om je emoties ruimte en een plaats te geven? Met gesprekken en acupunctuur geven we aandacht aan je gevoelens waardoor de energie weer beter kan stromen. Heel belangrijk want opgekropte emoties kunnen tot blokkades in je lichaam leiden. Terwijl een vrije doorgaande energie volgens de Chinese Geneeskunde een sleutelrol vervult voor je gezondheid én je vruchtbaarheid.

Acupunctuur en mannelijke (on)vruchtbaarheid

Helaas nog erg onderbelicht, maar mannen hebben net zo vaak vruchtbaarheidsproblemen als vrouwen. Ook voor de vruchtbaarheid van de man kan acupunctuur veel goeds doen. Diverse onderzoeken laten zien dat acupunctuur en ook Chinese kruiden een positief effect hebben op de spermakwaliteit. Dat is goed nieuws, want de reguliere geneeskunde heeft dan meestal geen oplossing voorhanden. Vaak wordt al snel gekozen voor vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF en ICSI; heel belastend voor de vrouw. Het is heel fijn als door de verbeterde kwaliteit een lichtere behandeling zoals IUI mogelijk is. En soms ontstaat er zelfs toch een natuurlijke zwangerschap.

Werkt acupunctuur echt om zwanger te worden?

Acupunctuur geeft vaak heel goede resultaten. Bij onbegrepen onvruchtbaarheid maar ook bij heel complexe vruchtbaarheidsproblemen. Veel onderzoeksresultaten bevestigen de positieve effecten. Maar helaas geeft acupunctuur net zoals de diverse vruchtbaarheidsbehandelingen geen garantie op een vervulde kinderwens voor iedereen. Het helpt om je zo vruchtbaar, rustig en gezond mogelijk voor te bereiden op je poging om je kinderwens te vervullen.

Veel patiënten geven aan dat ze zich door acupunctuurbehandelingen beter voelen. Ze krijgen meer energie en voelen zich rustiger. De fysieke en emotionele belasting van een kinderwenstraject is dan veel beter te dragen.

Vaak zien wij patiënten later tijdens hun zwangerschap weer terug. Om zwangerschapsklachten te helpen verlichten. En met acupunctuur de bevalling voor te bereiden: één van de leukste dingen van ons vak!

Wordt acupunctuur vergoed?

Veel zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur geheel of gedeeltelijk, vanuit de aanvullende verzekering.

Check voordat je naar een acupuncturist gaat of hij/zij is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals bijvoorbeeld de NVA. Acupuncturisten die bij deze beroepsvereniging is aangesloten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen voor opleiding en praktijk. Zoek voor vruchtbaarheidsproblemen een acupuncturist die daarin is gespecialiseerd en er ervaring mee heeft.

Door: Gilles Stoop, Acupuncturist.nl

Meer informatie:

https://acupuncturist.nl/specialisme/vruchtbaarheid-ivf-icsi-iui/

https://www.facebook.com/acupuncturist.nl/

Gerelateerde artikelen

Comments

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Een gezellige kamer voor je kleintje inrichten, met deze tips garandeer je succes

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ruimte te creëren waar je kleintje zich...

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...