IVF en ICSI, hoe werkt het?

IVF en ICSI zijn twee vaak gebruikte methoden wanneer het niet mogelijk is op de natuurlijke manier zwanger te raken. In vitro fertilisatie (IVF) betekent letterlijk ‘in glas bevruchting’ en wordt daardoor ook weleens reageerbuisbevruchting genoemd. Intracytoplasmatische sperma injectie (ICSI) houdt in dat de eicel kunstmatig wordt bevrucht door een zaadcel. De eicel wordt na bevruchting terug geplaatst in de baarmoeder.

Hoe gaan de behandelingen?

De behandelingen van IVF en ICSI verschillen niet echt van elkaar. Onderstaand zullen we de verschillende stappen die doorlopen worden, aan je uitleggen.

Rijping van de eicellen

Bij een normale cyclus rijpt er altijd maar één eicel. Bij een IVF behandeling krijg je daarom ook hormonen die de eierstokken stimuleren. Op deze manier zullen er 5 tot 10 eicellen per behandeling rijpen. De rijping van deze eicellen wordt vervolgens in de gaten gehouden door met regelmaat een vaginale echo te maken. Alleen op deze manier weet je precies wanneer de eicellen klaar zijn met het rijpingsproces.

De punctie

Op het moment dat de eicellen volledig gerijpt zijn zullen deze worden weggezogen. Dit gebeurt door middel van een punctie. Hierbij wordt er een holle naald door de wand van je vagina gestoken, om vervolgens de gerijpte cellen weg te zuigen vanuit je eierstokken. Doordat de punctie best wel even pijn kan doen kun je hiervoor een verdoving vragen.

Het bevruchten

Nu is het aan de man om de zaadcellen te leveren. In het geval van IVF zullen de goede zaadjes van de man worden samengebracht met de eicel. Bij ICSI zal er een sterke zaadcel in een eicel worden geïnjecteerd. Versmelten de spermacel en de eicel vervolgens dan vormt zich een embryo. In dat geval heeft er een succesvolle bevruchting plaatsgevonden.

Het terugplaatsen van het embryo

Als de spermacel en de eicel zich versmolten hebben en er een embryo is ontstaan plaatst de gynaecoloog na een paar dagen het embryo terug. Dit kunnen overigens ook twee embryo’s zijn. dit gebeurt via je vagina en hier zal je vrijwel niets van voelen. Nu is het afwachten tot het embryo zich innestelt. Wanneer dit goed gebeurt, is er sprake van een zwangerschap.

Wat is het verschil tussen IVF en ICSI

Het verschil tussen IVF en ICSI zit hem in de manier waarop de zaadcel en eicel met elkaar versmelten tot een embryo. In het geval van IVF wordt de eicel samengebracht met ongeveer 100.000 zaadcellen. Na dit samenbrengen gaat de bevruchting verder vanzelf.

Bij ICSI daarentegen, wordt er slechts één goede zaadcel uitgezocht. Deze wordt vervolgens meteen geïnjecteerd in de eicel. ICSI wordt mede hierom dan ook vaak ingezet wanneer de kwaliteit van het zaad niet goed is. Daarnaast is het ook mogelijk deze behandeling te kiezen als de eicel en het sperma antistoffen tegen elkaar produceren.

In aanmerking komen voor IVF en ICSI

Er zijn bepaalde problemen waarbij IVF of ICSI kan worden ingezet. Dit zijn:

  • Eileiders of eierstokken die slecht functioneren of verwijderd zijn
  • Hormonale stoornissen
  • Endometriose
  • Slechte zaadkwaliteit
  • Als het voor een lange tijd niet lukt om zwanger te worden

Word een IVF of ICSI behandeling vergoed?

Op het moment dat dit geschreven wordt, in 2020, vergoedt het basispakket maximaal drie IVF of ICSI behandelingen. Hierbij zit er wel verschil in de leeftijd van de vrouw, te weten:

  • Tot 38 jaar wordt er drie keer een eicelpunctie vergoed. Vanuit hier kunnen er meerdere terugplaatsingen volgen. Bij poging één en twee zal er één embryo worden teruggeplaatst. De laatste poging zal twee embryo’s bevatten.
  • Bij vrouwen van 38 t/m 42 jaar zullen er drie behandelingen worden vergoed. Het terugplaatsen gebeurt vervolgens met één of twee embryo’s.
  • Vanaf 43 jaar is er geen vergoeding meer beschikbaar.

Belangrijk om te weten is, dat een behandeling pas telt als daadwerkelijke poging wanneer er een punctie heeft plaatsgevonden die succesvol is geweest. De drie vergoedingen is maximaal. Verander je van ziekenhuis of verzekering, dan zal dit er niet voor zorgen dat je opnieuw een vergoeding krijgt.

Word de behandeling niet (meer) vergoed, dan moet je er rekening mee houden dat één IVF behandeling tussen de 1500 en 2000 euro gaat kosten. In het geval van een ICSI behandeling is dit iets meer. Maar dan ben je er nog niet. Er zullen namelijk ook nog medicijnkosten bijkomen voor de hormonen. Ook deze kan oplopen tot een paar duizend euro.

Lees ook: Zwanger worden als je PCOS hebt

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
66VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Welke plekken zijn fijn om je baby te voeden?

Wanneer je borstvoeding geeft weet je dat dit veel tijd in beslag neemt. Dit doe je natuurlijk met alle liefde voor je kindje, maar...

Op vakantie tijdens de zwangerschap

Er zijn een hele hoop mensen die jaarlijks vaak op vakantie gaan en er ook heel erg veel plezier uit halen. Sommige vrouwen worden...

Veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Wanneer je zwanger bent geworden, zou je al snel merken dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Helaas keer krijg je ook een...

Wanneer beginnen met het potje?

Elk kind is anders en het kan daarom best wel lastig zijn om bepaalde dingen te bepalen. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld heel erg vroeg...

Welk tussendoortje voor een dreumes?

Wanneer je kinderen hebt, is dit natuurlijk een hele leuke ervaring. Helaas is er geen handleiding voor kinderen en daarom is het best wel...