Moeilijk zwanger worden: oorzaak vrouw

Zwanger worden gaat niet bij iedereen makkelijk. Sommige vrouwen zijn in de eerste maand zwanger, voor anderen duurt het langer. Dit heeft verschillende oorzaken.

De kans om zwanger te raken is tot je dertigste vijftien procent per maand. Dertig procent van de vrouwen raakt binnen drie maanden zwanger, zeventig procent binnen een half jaar en tachtig procent binnen één jaar. Raak je na een jaar niet zwanger dan volgt er vaak een bezoek aan de huisarts. Je huisarts doet onderzoeken en verwijst je indien nodig door naar de gynaecoloog. Ook komt het voor dat hij of zij voorstelt om het toch nog te proberen en geduld te hebben.

Oorzaken vruchtbaarheidsproblemen

Onregelmatige cyclus

Een onregelmatige cyclus (de duur) kan een oorzaak zijn van vruchtbaarheidsproblemen. In veel gevallen worden vrouwen met een cyclus korter dan drie weken moeilijker zwanger. Ook een cyclus langer dan zes weken kan een aanduiding zijn voor vruchtbaarheidsproblemen.

Eileiders

Een aangeboren afwijking aan de eileiders kan er voor zorgen dat je minder vruchtbaar bent. Afwijkingen in de eileiders kunnen de eicel blokkeren, waardoor de eicel de baarmoeder niet kan bereiken.

PCOS

PCOS kan een oorzaak zijn van vruchtbaarheidsproblemen. PCOS (Polycysteus-ovariumsyndroom) is de meest voorkomende hormonale afwijkingen bij vrouwen. De eierstokken produceren een teveel aan testosteron. Hierdoor kunnen er meerder symptomen optreden. Eén daarvan is het uitblijven van de menstruatie en een verminderde vruchtbaarheid (er vindt geen eisprong plaats in de vruchtbare periode).
Vrouwen met PCOS ontwikkelen in hun eierstokken cystes. Deze ‘vochtblaasjes’ hebben geen invloed op je gezondheid.

Endometriose

Dit is een chronische ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder terecht komt. Het ‘verdwaalde’ slijmvlies hecht zich aan de eileiders, eierstokken of darmen. Wanneer de menstruatie begint gaat ook het ‘verdwaalde’ slijmvlies bloeden. Bij veertig procent van de vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen is Endometriose de oorzaak.

Kans op zwangerschap vergroten

De kans op een zwangerschap kun je zelf vergroten. Vrouwen met overgewicht hebben twaalf procent minder kans om zwanger te raken. Ook alcoholgebruik heeft invloed op de vruchtbaarheid. Lees hier tips om de kans op een zwangerschap te vergroten.

Vorig artikelBed verhogen
Volgend artikelBabynamentool

Gerelateerde artikelen

Comments

 1. hallo dames,

  ik zit heel erg te twijfelen of ik zwanger ben ja of nee. ik zal even in het kort mijn verhaal uitleggen.

  ik heb pcos bij mijn houd dat in dat ik te veel eitjes heb zitten waardoor ze niet gaan groeien.

  ik ben nu bezig met 300ml menopur aan het spuiten en dit slaat gelukkig aan. ik mocht op vrijdag 19-12-14 de pregniel spuit zetten en we zijn dat weekend goed bezig geweest smile.gif

  maar nu mijn vraag, ik verlies hele kleine beetje bloed zins 30-12. zou dit in nestel bloed zijn of toch ongesteld? ik heb er ook lichte buikkrampen bij. graag jullie mening en ervaringen hier over.

  Annie-ank,

 2. Bij de eerste had ik dat ook bloedverlies en was zwanger. Verder de week voordat ik ongesteld moest worden last van de borsten men steeds het gevoel dat ik ongesteld moest worden. Bij de tweede wist ik eigenlijk voor de positieve test aan dat ik zwanger was! Ik hoop het natuurlijk voor he!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
69VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...

Geef jouw kind plezier in een wipstoel

Jouw kind wil je altijd de beste start geven. Voordat jouw kind geboren is, ga je daarom al op zoek naar de beste spullen....

Acupunctuur bij kinderwens

Een geboortekaartje bij je post. Een ooievaar en babyslingers in een tuin. Een collega die zwanger is. Zwangere vrouwen en kinderwagens op straat. Het...

Hoe je je tuin veilig kunt maken voor je baby

De gedachte dat je baby tijd in de tuin doorbrengt, kan een beetje beangstigend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door ervoor...

6 soorten entertainment waar elke moeder van kan genieten terwijl haar baby slaapt

Je kent het moment wel. De baby is eindelijk gaan slapen en nu is er volledige rust en stilte thuis. Als je geluk hebt...