Stress bij onvervulde kinderwens

Als zwanger worden niet van zelf gaat, brengt het meestal veel spanning en stress met zich mee. Volgens vele onderzoeken heeft stress invloed op de vruchtbaarheid waardoor er al snel een vicieuze cirkel ontstaat.

Door de stress symptomen bij je zelf te herkennen en erkennen kun je stress verminderen. In de yogafilosofie wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende niveaus van stress:

Mentale stress: wordt veroorzaakt door een te drukke denkgeest. Je piekert veel en je bent druk in je hoofd. Je bent in je gedachten dagelijks bezig met je kinderwens.

Emotionele stress: wordt veroorzaakt door allerlei situaties die het hart schade toebrengen. Denk aan relatieproblemen, verlies van een dierbare, een miskraam of rouwverwerking rondom de kinderwens die alsmaar uitblijft.

Fysieke stress: wordt veroorzaakt door fysieke overbelasting. Bijvoorbeeld door te zwaar lichamelijk werk of door je lichaam langdurig bloot te stellen aan schadelijke invloeden van buiten af (medicatie, hormonen etc.).

Mind-Body verbinding: Deze lagen van stress zijn vaak in elkaar verweven en je kunt ze tegelijkertijd ervaren. Vooral als een kinderwens ondanks alle pogingen en behandelingen alsnog uit blijft. Uiteindelijk kun je lichamelijke klachten krijgen, zoals pijn, ongemak, snel vermoeid etc. Als de stress lang genoeg aan houdt, neemt de vitaliteit af en kun je last krijgen van somberheid en depressiviteit.

Wanneer je deze mind-body verbinding erkent kun je een besluit nemen om maatregelen te treffen om de stress bij jezelf te verminderen.

Maatregelen tegen stress

Afhankelijk van op welk(e) niveau(s) stress ervaren wordt (en wat voor je het meest prettig voelt), kun je stress symptomen efficiënt bestrijden door:

  • Aanraking, massage
  • Een goed gesprek om te kunnen ventileren en relativeren
  • Ontspanning in warmte (sauna, zonnebaden met mate)
  • Het ontprikkelen van de zintuigen, de natuur op te zoeken
  • Lichaamsbeweging die bij je past
  • Ontspanningsoefeningen, ademoefeningen, stilte en rust opzoeken
  • De juiste voeding, eventueel een lichte reinigingskuur voor de nieren, lever en darmen
  • Te zorgen voor gezond dag- en nachtritme; optijd opstaan en optijd naar bed

Ontspanningsoefeningen

Oefening t.b.v. diepe ontspanning op alle niveaus; Savasana oftewel eindontspanning aan het einde van de yogales. Deze oefening kan eenvoudig op elke moment van de dag (zonder eerst yoga te doen) op het bed uitgevoerd worden. Voor het slapen gaan zal het de nachtrust bevorderen.

1. Ga op je rug liggen met je benen iets uit elkaar, armen langs het lichaam met de handpalmen schuin omhoog.

2. Breng je aandacht naar je voeten, onderbenen en knieën. Trek, terwijl je inademt, de tenen naar je toe, duw je hielen van je af, en span je onderbenen flink aan. Ontspan je lichaam terwijl je uitademt. Voel de ontspanning na gedurende een aantal diepe (buik)ademhalingen.

3. Richt dan je aandacht op je bovenbenen, bekken en buik. Terwijl je inademt druk je de holte van je onderrug plat tegen het matras en span je de eerder genoemde spiergroepen aan. Ontspan je lichaam terwijl je uitademt. Rustig navoelen, diep ademhalen.

4. Vanuit je onderrug gaat je aandacht verder omhoog naar je schouderbladen. Terwijl in inademt druk je de schouderbladen tegen het matras aan. Ontspan je lichaam terwijl je uitademt.

5. Beweeg je hoofd een aantal keren van links naar rechts om je nek ook goed te kunnen ontspannen. Voel weer na, adem rustig en diep door je buik.

6. Vanuit je nek, langs de schedel en de voorkant van je hoofd komt de aandacht op het voorhoofd, ogen en het gezicht. Knipper en knijp een aantal keren met je ogen. Terwijl je inademt span je alle gezichtsspieren aan, open je mond/kaken zo wijd mogelijk. Steek je tong uit…en ontspan je het gezicht terwijl je uitademt. Voel de zachtheid van het gezicht na.

7. Langs je keel en schouders gaat de aandacht naar de armen, handen en vingers. Terwijl inademt span je deze spieren aan, maak vuisten. Adem uit en ontspan de armen en handen.

8. Voel nu het geheel van je lichaam en hoe je buik zachtjes op en neer beweegt in het ritme van je ademhaling.

9. Zeg zachtjes (of hardop!) Dankjewel tegen je lichaam en geniet van de totale ontspanning.

Auteur: Minna Sangi

Minna is energetische vruchtbaarheidscounselor en yogadocent. Ze is eigenaar van praktijk Linnaea en schrijft regelmatig voor Babyvandaag.

Lees ook:

Verlangen naar een baby – kinderwens en vruchtbaarheid

Je vriendin is zwanger, maar jij niet

Als opnieuw zwanger worden niet lukt

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Een gezellige kamer voor je kleintje inrichten, met deze tips garandeer je succes

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ruimte te creëren waar je kleintje zich...

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...