Verlangen naar een baby – kinderwens en vruchtbaarheid

Er zijn weinig thema’s die zo veel spanning met zich mee brengen als een zwangerschap die lang op zich laat wachten. Toch lijkt er nog steeds veel taboe te heersen op dit onderwerp en is er psychosocial-emotionele vlak relative weinig adequate informatie en ondersteuning te vinden. En dat terwijl het in onze wereld bijna één en al over het krijgen van kinderen gaat!

Als je zwanger bent is er veel informatie en ondersteuning beschikbaar als er zich problemen voordoen, maar wat kunnen een vrouw en haar partner, naast het medische, concreet doen als ze graag een kind willen en het zwanger worden maar niet lukt?

Geen fysieke aanwijsbare reden

Soms zijn er geen fysieke redenen te vinden en ga je verder zoeken. Uit een Engelse onderzoek blijkt dat vrouwen met een hoog cortilsolgehalte (stresshormoon) aanzienlijk minder vaak zwanger worden. Zo blijkt dat in de vruchtbare periode de kans op een zwangerschap 12 % lager is bij gestreste vrouwen dan bij hun meer ontspannen seksegenoten.

Stressfactoren zijn vaak erfelijk en worden ‘overgedragen’ van de ene generatie naar de andere.

Iemand kan deze factoren onbewust bij zich dragen zonder het echt zo te beleven. Vaak gaan we met zo’n hoog tempo door het leven dat er geen tijd en ruimte is om bv. moeheid toe te laten en op tijd rust te nemen. In dat geval kan de stress zich ophopen en op langere termijn tot minder vitaliteit leiden.

Alternatieve behandelingsmogelijkheden


Deze erfelijke stressfactoren kunnen energetisch behandeld worden (d.m.v. visualisatie, ontspannings- en healingtechnieken) waardoor de stressgevoeligheid afneemt en ontspanning (oa. oxytocine) toeneemt.

Ook als je niet voor de medische behandelingen kiest, of als zij niet het gewenste resultaat opleveren, zijn er meerdere alternatieven om zelf invloed uit te kunnen oefenen op je vruchtbaarheid. Het spreekt voor zich dat een gezonde levensstijl van belang is.

Het lichaam wordt pas ontvankelijker voor het nieuwe leven wanneer je de toxines (afvalstoffen) laat afvoeren. Dat kan door bijvoorbeeld sapvasten, maar ook door gezonde voeding en beweging, bij voorkeur in de natuur. Zo versterken bijvoorbeeld wandelen, yoga en dans de vitaliteit en laten zij de energieën in jouw lichaam goed stromen.

Het is natuurlijk voor iedereen goed om bepaalde gewoonten en patronen ten aanzien van de gezondheid onder de loep te nemen, maar een onvervulde kinderwens zorgt vaak voor een extra stimulans om dat ook te doen. Je doet het namelijk niet meer alleen voor je zelf, maar ook voor je toekomstige kind.

Tevens kunnen onder andere acupunctuur, homeopathie, ontspannings- en ademhalingsoefeningen, counseling/coaching bijdragen aan het verhogen van de vruchtbaarheid en als een natuurlijk alternatief dienen voor het innemen van hormonen.Hiermee kunnen tevens de eerder genoemde erfelijke stressfactoren behandeld worden, waardoor je stressgevoeligheid afneemt en je vruchtbaarheid toeneemt. Dit geldt ook voor een ontregelde menstruatiecyclus.

Alle fysieke problemen hebben eerst een energetische achtergrond, en het probleem manifesteert zich altijd als laatste in het fysieke lichaam. Wanneer de oorzaak van de problemen (bv emotie waarmee het probleem begonnen is) erkent wordt, kan er ook een herstelproces beginnen op het fysieke niveau.

Innerlijke houding

Hoe dan ook kunnen de bovengenoemde behandelingen zorgen voor een welkome afleiding, rustmomenten en verdieping in de persoonlijke ontwikkeling.

Het gaat er om dat je steeds meer zachtheid toe laat en hardheid en negativiteit loslaat. Ook dien je je weerstanden te leren waarnemen. Zonder oordeel, steeds meer vanuit vertrouwen, met mildheid naar je zelf en anderen.

Je hoeft je kinderwens niet los te laten, wel in alle eerlijkheid om te gaan met de spanning wat het met zich mee brengt.

Auteur: Minna Sangi

Minna is energetische vruchtbaarheidscounselor en yogadocent. Ze is eigenaar van praktijk Linnaea en schrijft regelmatig voor Babyvandaag.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
72VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...

Het beste buitenspeelgoed voor jonge kinderen

Wanneer je een jong kind hebt, dan is het natuurlijk superleuk om lekker buiten te spelen. Toch is het af en toe lastig om...

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...