Jullie zijn er over uit. De anticonceptie ligt in de prullenbak, jullie willen graag een kindje. Als het dan na een aantal maanden nog niet is gelukt kun je wat gerichter proberen om in de juiste periode te vrijen ( zie “wat kun je zelf doen?”)
Als het na een jaar proberen nog niet is gelukt zwanger te worden is het verstandig om langs je huisarts te gaan. Je huisarts zal in eerste instantie proberen te achterhalen of je wel een eisprong hebt. Het is dan ook verstandig om vooraf al een paar maanden te beginnen met temperaturen. Daarnaast zal hij/zij je vragen stellen over je cyclus en achtergrond. De huisarts kan zelf ook al een lichamelijk onderzoek doen of je direct doorverwijzen naar de gynaecoloog.
Naast je eigen onderzoek is het belangrijk dat ook je partner wordt onderzocht. Het eerste onderzoek bij de man is meestal het zaadonderzoek. Dit kan via de huisarts of als jullie zijn doorverwezen naar de specialist via het ziekenhuis. Indien er afwijkingen in de zaadkwaliteit of kwantiteit zijn gevonden kunnen jullie ook worden doorverwezen naar de uroloog voor verdere behandeling.
Over het algemeen geldt dat bij 1 op de 3 koppels er een probleem bij de vrouw wordt gevonden. Bij een derde van de koppels ligt de oorzaak bij de man. In de overige gevallen is het of een probleem bij beide partners of er wordt helemaal niks gevonden.
Of het nu aan de vrouw of aan de man ligt of een combinatie, je hebt nog steeds een goede kans om samen kinderen te krijgen door alle vruchtbaarheidsbehandelingen die tegenwoordig mogelijk zijn.