Wat kun je zelf doen als vrouw?

Je wilt graag zwanger worden en het wil niet lukken. Wat kun je als vrouw zelf doen om je kansen op een zwangerschap te vergroten. Babyvandaag zet het voor je op een rijtje.

Ovulatietesten
Ovulatietesten zijn urinetesten die je bij
de apotheek of gewoon bij de drogist kan kopen. Deze testen helpen je om erachter te komen wat je meest vruchtbare dagen zijn.  Je eisprong vind vaak halverwege je cyclus plaats maar zeker wanneer je een onregelmatige cyclus hebt, is het lastig om te bepalen wanneer je eisprong zal zijn.

Ovulatietesten meten het LH hormoon in je lichaam. Ongeveer 24 -36 uur voor je eisprong is je LH piek en ben je het meest vruchtbaar.  Door te vrijen tijdens deze 2 dagen heb je de meeste kans om zwanger te worden.

Ovulatietesten zijn zeer makkelijk in gebruik en zijn in veel verschillende merken verkrijgbaar. Je hebt een een positieve test wanneer de teststreep gelijk of donkerder gekleurd is dan de controlestreep. Er is ook een digitale test op de markt. Deze geeft aan de hand van een smiley aan of je in je meest vruchtbare periode zit.

Basale lichaamstemperatuur
Tijdens je cyclus vinden er veranderingen in je lichaamstemperatuur plaats.  Rond je eisprong zal je lichaamstemperatuur een aantal graden stijgen en blijft vervolgens hoog. Je kunt dus aan de hand van je lichaamstemperatuur meten of en wanneer je een eisprong hebt.

Begin met testen op dag 1 van je cyclus (eerste dag van je menstruatie).  Wanneer je merkt dat je temperatuur met een aantal graden stijgt en vervolgens hoog blijft weet je dat je in de vruchtbare periode zit en je de meeste kans hebt om zwanger te worden.

Billings ovulatiemethode
Bij de Billings ovulatiemethode kijk je in je hele cyclus naar de ontwikkeling van het cervixslim en je vaginale afscheiding.  Een aantal dagen voor je eisprong en 1 tot 2 dagen na je eisprong zal het cervixslijm veranderen in een elastisch, vloeibaar slijm waar je draden van kunt trekken. Het lijkt een beetje op rauw eiwit.  Tijdens deze dagen ben je het meest vruchtbaar en maak je de meeste kans om zwanger te worden.

Gerelateerde artikelen

Comments

  1. Volgens mij is dit artikeltje vertaald uit het Engels, waarin gebruik wordt gemaakt van graden Fahrenheit… bij het gebruik van Celcius zal je temperatuur na de eisprong met enkele tienden (2-4) toenemen, niet met hele graden tegelijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

918FansLike
66VolgersVolg
850VolgersVolg

Recente artikelen

Regeldagen, wat zijn dit?

Geef je borstvoeding, dan krijg je ook te maken met regeldagen. Voor nieuwe moeders kunnen deze dagen je onzeker maken, maar dat is nergens...

Het inleiden van de bevalling

Soms zijn er genoeg aanleidingen om niet langer meer te wachten tot de bevalling in gang wordt gezet. In dat geval wordt ervoor gekozen...

Mogelijke complicaties tijdens de bevalling

Je wilt er natuurlijk niet aan denken, maar helaas kunnen er altijd complicaties optreden tijdens de zwangerschap. Of het nou gaat om een thuisbevalling...

IVF en ICSI, hoe werkt het?

IVF en ICSI zijn twee vaak gebruikte methoden wanneer het niet mogelijk is op de natuurlijke manier zwanger te raken. In vitro fertilisatie (IVF)...

Zwanger worden als je PCOS hebt

Misschien heb je er weleens wat over gehoord, maar groter is de kans dat PCOS compleet nieuw voor je is. Toch is het één...