Zwanger worden als je PCOS hebt

Misschien heb je er weleens wat over gehoord, maar groter is de kans dat PCOS compleet nieuw voor je is. Toch is het één van de meest voorkomende hormonale aandoeningen bij vrouwen, echter is er vrij weinig bekend over dit syndroom en is er vrijwel geen bekendheid.

Wat is PCOS precies?

Het Polycysteus Ovarium Syndroom is een hormonale aandoening die bij 5-10% van de vrouwen voorkomt. Heb je PCOS dan zijn er vooral twee hormonen die zorgen voor een aantal symptomen, dit zijn insuline en testosteron. Goed om te weten is dat PCOS geen ziekte is, maar een syndroom. Er zijn dus meerdere symptomen die verband houden met het syndroom, maar niet iedere vrouw hoeft alle symptomen te hebben. Dit maakt dat het syndroom bij iedere vrouw anders is, maar dat het in de loop van de tijd dus ook per vrouw kan veranderen.

Er is niet veel bekend over wat de oorzaak van PCOS is. Erfelijke aanleg zou meespelen, maar ook het hebben van hogere hormoonwaarden tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder. Daarnaast zou ook je leefstijl mee kunnen spelen, en je gewicht. Men denkt dat vrouwen die aanleg hebben voor PCOS symptomen kunnen krijgen wanneer ze aankomen. Echter is dit nooit bewezen.

Wat zijn de symptomen?

Zoals al eerder gezegd zijn de symptomen erg verschillend per vrouw maar daarnaast ook per stadium in je leven. De symptomen zijn onder andere:

 • Heel onregelmatige menstruatie of geen menstruatie meer
 • Sterk verminderde vruchtbaarheid
 • Kleine blaasjes in de eierstokken
 • Overbeharing in het gezicht, maar ook op je buik en rug
 • Acne, van mild tot zeer ernstig
 • Overgewicht
 • Verhoogde insuline
 • Haarverlies boven op je hoofd

Eén van de grootste aanwijzingen is het hebben van een onregelmatige menstruatie. Bij onregelmatig wordt bedoeld dat je minder dan 8 menstruaties per jaar hebt of zelfs helemaal geen menstruatie meer. Door je cyclusgegevens en een echobeeld van je eierstokken kan de diagnose PCOS gesteld worden. In principe kan het ook door te kijken naar de symptomen, en te bepalen welke op jou van toepassing zijn. Ook bloedonderzoek kan helpen bij de diagnose.

Verminderde vruchtbaarheid

Door PCOS ben je veel minder vruchtbaar. Bij ongeveer 30% van de vrouwen die PCOS hebben kwam een spontane zwangerschap op gang zonder behandeling. Bij een normale zwangerschap ontwikkelen zich aan het begin van de menstruatiecyclus een aantal follikels in je eierstokken. Hiervan groeit er meestal eentje verder tot ovulatie. Echter, bij vrouwen met PCOS worden er in de eierstok meerdere follikels gemaakt, die moeilijk kunnen groeien en dus ook niet tot een ovulatie kunnen komen. Deze vochtblaasjes worden cysten genoemd. Een vrouw met PCOS heeft dus meestal geen ovulatie, en zonder ovulatie kun je niet zwanger worden.

Gelukkig zijn er wel behandelopties te vinden. Heb je overgewicht, dan kan het al helpen wanneer je gewicht verliest. Echter is dit meestal een groot probleem; vrouwen met PCOS komen aan van de lucht, maar afvallen is op sommige momenten haast onmogelijk. Je kan hiervoor natuurlijk een diëtist inschakelen maar zorg er dan wel voor dat zij genoeg van het syndroom afweet. Heeft je cyclus zich niet hersteld na het afvallen, dan zijn de onderstaande drie opties ook nog mogelijk:

 • Ovulatie-inductie, dit is het opwekken van de ovulatie door middel van medicatie
 • Intra-uteriene inseminatie, het zaad wordt bij je geïnsemineerd vlak voor de ovulatie
 • IVF of ICSI, vruchtbaarheidsbehandeling buiten het lichaam

Zijn er nog andere gevolgen?

Helaas wel. Naast problemen met de vruchtbaarheid heb je ook nog een vergrootte kans op diabetes, een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, verhoogd cholesterol, en baarmoederkanker.

Daarnaast zijn emotionele problemen zoals een depressie, minder zelfvertrouwen, negatief zelfbeeld en angst vaak in beeld. Dit komt waarschijnlijk door een combinatie van de symptomen van PCOS en de hormonen. Echter is ook hier helaas nog te weinig onderzoek naar gedaan.

Lees ook: Samen zwanger zijn

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

915FansLike
66VolgersVolg
850VolgersVolg

Recente artikelen

Regeldagen, wat zijn dit?

Geef je borstvoeding, dan krijg je ook te maken met regeldagen. Voor nieuwe moeders kunnen deze dagen je onzeker maken, maar dat is nergens...

Het inleiden van de bevalling

Soms zijn er genoeg aanleidingen om niet langer meer te wachten tot de bevalling in gang wordt gezet. In dat geval wordt ervoor gekozen...

Mogelijke complicaties tijdens de bevalling

Je wilt er natuurlijk niet aan denken, maar helaas kunnen er altijd complicaties optreden tijdens de zwangerschap. Of het nou gaat om een thuisbevalling...

IVF en ICSI, hoe werkt het?

IVF en ICSI zijn twee vaak gebruikte methoden wanneer het niet mogelijk is op de natuurlijke manier zwanger te raken. In vitro fertilisatie (IVF)...

Zwanger worden als je PCOS hebt

Misschien heb je er weleens wat over gehoord, maar groter is de kans dat PCOS compleet nieuw voor je is. Toch is het één...