Vrouwen die stress hebben terwijl ze zwanger proberen te worden hebben meer kans op een meisje. Dat suggereert een onderzoek.
De studie toont aan dat vrouwen die in de weken of maanden voor hun zwangerschap thuis, op het werk of in hun liefdesleven onder druk staan meer kans hebben op een meisje. De constatering, door de Universiteit van Oxford, betekent dat door de economische crisis meer meisjes geboren worden. Uit andere studies blijkt dat het aantal pasgeboren jongetjes afneemt na een ingrijpende gebeurtenis.
Zo werden er in de maanden na de aanslagen op 11 september 2001 minder jongetjes geboren in New York. En ook tijdens de economische chaos na de val van de Berlijnse muur zagen veel minder jongetjes het levenslicht in het voormalige Oost-Duitsland in 1991.
Maar deze laatste studie is de eerste die het fenomeen koppelt aan stress en spanningen van het dagelijks leven en niveaus van stresshormonen.
Ongeveer 338 Britse vrouwen die probeerden zwanger te worden hielden een dagboek bij over hun leven en hun seksleven. Ze vulden vragenlijsten in over hoe gestresst ze zich voelden. De niveaus van stresshormonen, waaronder cortisol, werden in de maanden vóór de zwangerschap gemeten. Er werden vervolgens 58 jongens en 72 meisjes geboren. Normaal gesproken worden er in Groot-Brittannië voor elke 105 jongens 100 meisjes geboren.
De vrouwen met de meeste stress hadden 75 procent minder kans op een jongen dan de vrouwen met de minste stress. Het is nog niet bekend waarom een hoog niveau van cortisol de kans op een jongen verkleint.