Gezond zwanger worden

Wil je graag zwanger worden? Al voor de zwangerschap kun je veel doen om ervoor te zorgen dat je kindje straks een zo gezond mogelijke start krijgt. Door te letten op je gewicht, foliumzuur te slikken, je medicijngebruik misschien aan te passen en na te denken over erfelijkheid kan je de kans op babysterfte verkleinen.

Babyvandaag zet alle tips om al voor de zwangerschap zo gezond mogelijk te leven op een rij.

Let op je voeding

Gezonde voeding is essentieel. Zorg voor een gevarieerd eetpatroon. Het Voedingscentrum adviseert om te eten volgens de schijf van 5.
Dit houdt in dat je eet:

  • Veel groenten en fruit
  • (Volkoren)brood
  • Mager vlees
  • Zuivelproducten
  • 2 keer per week vis, waarvan 1 keer vette vis
  • Water

Variatie in je dagmenu is belangrijk. Door iedere dag hetzelfde te eten krijg je niet alle benodigde voedingsstoffen binnen. Als je zwanger wilt worden is het ook belangrijk dat je niet al te veel vitamine A binnen krijgt omdat het slecht is voor je ongeboren kind. Het Voedingscentrum geeft zwangere vrouwen het advies om niet meer dan 3000 microgram vitamine A per dag binnen te krijgen. Het gaat dan om vitamine A uit dierlijke producten en supplementen. Vitamine A zit ook veel in lever en leverproducten als leverkaas en leverworst. Vermijd deze producten in de periode dat je zwanger wilt worden en zwanger bent.

Foliumzuur

Begin ongeveer 4 weken voordat je zwanger wil worden met het slikken van foliumzuur. Je blijft foliumzuur slikken tot de tiende week van de zwangerschap. Het is niet schadelijk voor je baby om langer dan de tiende week van je zwangerschap foliumzuur te slikken. Foliumzuur is een vitamine die zwangere vrouwen te weinig binnen krijgen. Door het slikken van foliumzuur voor en tijdens je zwangerschap kun je de kans op een handicap bij je ongeboren baby
verkleinen.

Foliumzuur kan je gewoon halen bij de drogist of apotheek. Je hebt hier geen recept voor nodig. Aanbevolen wordt om ongeveer 0,4 tot 0,5 milligram (mg) per dag te slikken. Veel vrouwen komen er pas laat achter dat ze zwanger zijn.

Van nature komt foliumzuur ook voor in bepaalde voedingsmiddelen als groente, volkorenproducten, zuivel en vlees. Tijdens de zwangerschap is het echter niet mogelijk om genoeg foliumzuur uit voeding te halen.

Genoeg bewegen

Genoeg beweging is belangrijk omdat het je helpt om fit en gezond te blijven. Onder bewegen valt ook wandelen, fietsen en stofzuigen. Het is dus niet nodig om iedere dag te sporten. Aanbevolen wordt om 30 minuten per dag te bewegen.

Let ook goed op je gewicht. Om zwanger te worden is het belangrijk om een normaal gewicht te hebben. Een normaal gewicht helpt je om makkelijker zwanger te worden. Als je af wil vallen voordat je zwanger wordt, neem hier dan ruim de tijd voor.

Om te kijken of je een normaal gewicht hebt klik hier.

Stop met alcohol, roken en drugs

Voor alcohol, roken en drugs geldt allemaal dat je er minder vruchtbaar door wordt. Het is dus moeilijker om zwanger te worden als je 1 van deze producten gebruikt als je een kinderwens hebt. Het beste is om hiermee te stoppen. Tijdens de zwangerschap moet er ook geen gebruik worden gemaakt van deze middelen. Het is slecht voor je eigen gezondheid en voor de gezondheid van je kind. Als je overmatig gebruik maakt van 1 van deze middelen tijdens je zwangerschap kan je zelfs een verslaafd kind op de wereld zetten.

Strakszwangerworden.nl

Naar aanleiding van de hoge babysterfte in Nederland is de website strakszwangerworden.nl gelanceerd. Het RIVM heeft op verzoek van het ministerie van VWS deze website opgezet om de voorlichting te verbeteren. Hiermee hopen ze de babysterfte meer terug te kunnen dringen. De informatie op de website is afkomstig van onder andere huisartsen, gynaecologen en verloskundigen.

Lees ook:

Hoe eet je gezond tijdens je zwangerschap?

Vitamines tijdens zwangerschap

Ongeschikte voeding tijdens zwangerschap

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
72VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...

Het beste buitenspeelgoed voor jonge kinderen

Wanneer je een jong kind hebt, dan is het natuurlijk superleuk om lekker buiten te spelen. Toch is het af en toe lastig om...

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...