Tegenwoordig worden vrouwen op latere leeftijd moeder dan vroeger. Was het in de jaren tachtig nog gewoon om rond je eenentwintigste leeftijd zwanger te worden, nu denken veel jonge vrouwen daar anders over. Ze zitten vaak in een andere fase van hun leven, gaan naar school en hebben het druk met vrienden en uitgaan. Eerst carrière maken is voor velen ook een gegronde reden om het stichten van een gezin uit te stellen.
Toch speelt de leeftijd van de vrouw een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Een ‘late’ zwangerschap brengt risico’s met zich mee. Zo wordt de kans op een zwangerschap steeds kleiner naar mate je ouder wordt, neemt de kans op een kindje met een afwijking toe en loop je meer risico op zwangerschapsdiabetes.
Ondanks dat veel jonge vrouwen van begin twintig het stichten van een gezin willen uitstellen, zitten zij wel in de meest vruchtbare periode van hun leven. Een vrouw van midden twintig is het meest vruchtbaar. Bereik je de 35 dan daalt de vruchtbaarheid sterk. Maandelijks is de kans op een zwangerschap bij jonge vrouwen twintig procent. Op je 35e wordt dit gehalveerd en op je 38e is de kans op een zwangerschap maandelijks nog vijf procent.
Het is belangrijk op goed na te denken over alle risico’s die een ‘late’ zwangerschap met zich meebrengt. Ben je ouder dan 35 jaar en lukt het niet om zwanger te worden, stel voor jezelf dan vast hoe lang je door wil gaan tot een zwangerschap. Ben je op latere leeftijd zwanger denk dan goed na over een vlokkentest. Een vlokkentest is een onderzoek naar een eventuele chromosoomafwijking bij je ongeboren kindje (bijvoorbeeld syndroom van Down). Dit onderzoek is niet zonder risico’s. Er bestaat een kleine kans op een miskraam als gevolg van de ingreep.