Stoppen met de pil

Stoppen met anticonceptie is de eerste stap die je neemt om zwanger te worden. Waarschijnlijk gebruik je de pil of een ander voorbehoedsmiddel.

Wanneer kun je het beste stoppen met de pil en wanneer zijn alle hormonen uit je lichaam verdwenen?

Stoppen met de pil
Je kunt het beste stoppen met de pil aan het einde van de strip. Je wordt ongesteld en vanaf dan slik je geen pil meer. Je lichaam zal beginnen om de natuurlijke cyclus weer te herstellen. Dit heeft tijd nodig. Soms duurt het een paar maanden. Maar sommige vrouwen worden precies vier weken nadat ze gestopt zijn met de pil ongesteld. Na deze ‘eerste menstruatie’ kun je probleemloos zwanger worden.

Waarom moet ik een ‘natuurlijke menstruatie’ afwachten?
Theoretisch gezien kun je vanaf de dag dat je weer zou beginnen met de pil zwanger worden. Toch geven artsen vaak het advies om een natuurlijke menstruatie af te wachten. Als je direct na het stoppen van de pil zwanger wordt, is het moeilijk vast te stellen op welk moment de bevruchting heeft plaatsgevonden. En dus ook wanneer je baby wordt geboren. Een andere reden is dat als je een keer normaal menstrueert je zeker weet dat de hormonen van de pil uit je lichaam zijn.

Toch hoef je niet perse nadat je gestopt bent met de pil een condoom te gebruiken. De kans dat je zwanger wordt is altijd aanwezig. Wil je wel je eerste menstruatie afwachten, dan kun je het beste in de tussentijd een condoom gebruiken.  

Foliumzuur
Het slikken van extra foliumzuur is belangrijk wanneer je zwanger wilt worden. Foliumzuur zorgt ervoor dat je ongeboren kindje zich goed kan ontwikkelen.

Het is verstandig om al voor de zwangerschap te beginnen met het slikken van foliumzuur. Na ongeveer vier weken heeft je lichaam voldoende extra foliumzuur. Start daarom met de tabletten een maand voordat je stopt met de pil.

Foliumzuur zit in verse groeten, fruit en volkoren producten. Toch is het niet voldoende om alleen voedingsmiddelen te eten waar foliumzuur in aanwezig is. Het slikken van  foliumzuurtabletten naast een gezonde en gevarieerde voeding is daarom belangrijk.

Wanneer je onverwacht zwanger raakt is het aan te raden om direct te beginnen met het slikken van de foliumzuurtabletten. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je de weken voor de zwangerschap geen extra foliumzuur binnen hebt gekregen. De kans op een kindje met een open ruggetje is klein, maar met extra foliumzuur maak je die kans nog kleiner.

Foliumzuurtabletten zijn verkrijgbaar bij de drogist en apotheek.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Een gezellige kamer voor je kleintje inrichten, met deze tips garandeer je succes

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ruimte te creëren waar je kleintje zich...

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...