Stoppen met de pil

Stoppen met anticonceptie is de eerste stap die je neemt om zwanger te worden. Waarschijnlijk gebruik je de pil of een ander voorbehoedsmiddel.

Wanneer kun je het beste stoppen met de pil en wanneer zijn alle hormonen uit je lichaam verdwenen?

Stoppen met de pil
Je kunt het beste stoppen met de pil aan het einde van de strip. Je wordt ongesteld en vanaf dan slik je geen pil meer. Je lichaam zal beginnen om de natuurlijke cyclus weer te herstellen. Dit heeft tijd nodig. Soms duurt het een paar maanden. Maar sommige vrouwen worden precies vier weken nadat ze gestopt zijn met de pil ongesteld. Na deze ‘eerste menstruatie’ kun je probleemloos zwanger worden.

Waarom moet ik een ‘natuurlijke menstruatie’ afwachten?
Theoretisch gezien kun je vanaf de dag dat je weer zou beginnen met de pil zwanger worden. Toch geven artsen vaak het advies om een natuurlijke menstruatie af te wachten. Als je direct na het stoppen van de pil zwanger wordt, is het moeilijk vast te stellen op welk moment de bevruchting heeft plaatsgevonden. En dus ook wanneer je baby wordt geboren. Een andere reden is dat als je een keer normaal menstrueert je zeker weet dat de hormonen van de pil uit je lichaam zijn.

Toch hoef je niet perse nadat je gestopt bent met de pil een condoom te gebruiken. De kans dat je zwanger wordt is altijd aanwezig. Wil je wel je eerste menstruatie afwachten, dan kun je het beste in de tussentijd een condoom gebruiken.  

Foliumzuur
Het slikken van extra foliumzuur is belangrijk wanneer je zwanger wilt worden. Foliumzuur zorgt ervoor dat je ongeboren kindje zich goed kan ontwikkelen.

Het is verstandig om al voor de zwangerschap te beginnen met het slikken van foliumzuur. Na ongeveer vier weken heeft je lichaam voldoende extra foliumzuur. Start daarom met de tabletten een maand voordat je stopt met de pil.

Foliumzuur zit in verse groeten, fruit en volkoren producten. Toch is het niet voldoende om alleen voedingsmiddelen te eten waar foliumzuur in aanwezig is. Het slikken van  foliumzuurtabletten naast een gezonde en gevarieerde voeding is daarom belangrijk.

Wanneer je onverwacht zwanger raakt is het aan te raden om direct te beginnen met het slikken van de foliumzuurtabletten. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je de weken voor de zwangerschap geen extra foliumzuur binnen hebt gekregen. De kans op een kindje met een open ruggetje is klein, maar met extra foliumzuur maak je die kans nog kleiner.

Foliumzuurtabletten zijn verkrijgbaar bij de drogist en apotheek.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
70VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Acupunctuur bij kinderwens

Een geboortekaartje bij je post. Een ooievaar en babyslingers in een tuin. Een collega die zwanger is. Zwangere vrouwen en kinderwagens op straat. Het...

Hoe je je tuin veilig kunt maken voor je baby

De gedachte dat je baby tijd in de tuin doorbrengt, kan een beetje beangstigend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door ervoor...

6 soorten entertainment waar elke moeder van kan genieten terwijl haar baby slaapt

Je kent het moment wel. De baby is eindelijk gaan slapen en nu is er volledige rust en stilte thuis. Als je geluk hebt...

Waarom kiezen voor opvolgmelk op basis van geitenmelk?

Wereldwijd drinken ruim 1,2 miljoen kinderen Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk. Ook in Nederland wordt geitenmelk steeds populairder, zowel voor volwassenen als in...

Tips voor raambekleding in de babykamer

Er staat gezinsuitbreiding op de planning! Misschien zelfs wel heel snel. Een van de leukste taakjes als je in verwachting bent is toch wel...