In het algemeen word je zwanger van één kindje. Tenminste, daar ga je vanuit. Maar wat als blijkt dat er tegelijk twee eicellen bevrucht raken of als één bevrucht eicel zich splits in twee embryo’s? Dan heb je een twee-eiige of een eeneiige tweeling in je buik.
Bij slechts één op de 55 geboorten gaat het om een tweeling.
Het ontstaan van een tweeling
In veel gevallen is een tweeling twee-eiig. Er worden tegelijkertijd twee eicellen bevrucht door twee zaadcellen. Het kan zijn dat de tweeling verschillend van geslacht is. Een eeneiige tweeling is zeldzamer. Bij drie tot vier op de duizend afgeronde zwangerschappen gaat het om een eeneiige tweeling. Een bevruchte eicel splits zich in twee afzonderlijke embryo’s. Een eeneiige tweeling lijkt veel op elkaar. Ze komen immers uit één eitje. Nog zeldzamer is een drieling. Dit komt bij acht- tot tienduizend geboortes voor. Een drieling kan bestaan uit een eeneiige tweeling en kind uit een andere eicel.
Erfelijkheid
Bij een twee-eiige tweeling kan erfelijkheid een rol spelen. Toch hoeft dit niet altijd te zijn. De kans dat je een tweeling krijgt is groter wanneer je zelf een tweeling bent of als je tweelingen als broer of zus hebt. Maar er zijn nog meer factoren die de kans op een tweeling vergroten. Wanneer je eind dertig bent is de kans op een tweeling groter dan wanneer je 25 jaar bent. Bij een eeneiige tweeling speelt erfelijkheid geen rol.
Band en gedrag
Misschien ken je zelf wel een eeneiige tweeling uit je omgeving. Je zult ontdekt hebben dat de tweeling niet alleen veel op elkaar lijkt maar zich ook hetzelfde gedraagt. Dat is niet vreemd, aangezien eeneiige tweelingen identiek DNA hebben. Ook wanneer ze apart opgroeien zullen ze veel dingen gemeen hebben.