Voor vrouwen met overgewicht, maar ook ondergewicht kan het lastig zijn om zwanger te worden. De feiten liegen er niet om. Maar liefst twaalf procent van de vruchtbaarheidsproblemen is het gevolg van over- of ondergewicht. Een te hoog BMI tijdens de zwangerschap kan voor complicaties zorgen. Zo kan overgewicht leiden tot een te hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging, een miskraam en zwangerschapsdiabetes.
Genoeg reden om er wat aan te doen. Babyvandaag geeft je nuttige tips en helpt je om realistische doelen te stellen.
Bereken je BMI
Vaak weet je wel of je last hebt van overgewicht, maar toch is het goed om je BMI uit te rekenen.
Zo bereken je je Body Mass Index (BMI):
Deel je gewicht in kilo’s door het kwadraat van je lengte in meters
Voorbeeldberekening:
Je weegt 55 kg en bent 1 meter 55: 5,5/ (1,55×1,55) = 22,9
Is je BMI boven de 29 dan kan het lastig zijn om zwanger te worden. Zorg dat je BMI boven de 19 en onder de 25 ligt.
Stel een realistisch doel voor jezelf vast
Stel een realistisch doel voor jezelf vast en loop niet te hard van stapel. Wanneer je te hoge eisen aan jezelf stelt, heb je meer last van stress. Door te veel stress is het weer moeilijker om zwanger te worden. Wees ontspannen en trots op jezelf als je na een maand twee kilo afvalt. Te veel afvallen in een te korte tijd vergroot de kans op een jojo-effect. Na een aantal maanden zul je dan weer op je oude gewicht terug zijn en heb je niks bereikt.
Beweeg en eet minder
Je kunt fanatiek gaan sporten, maar als je veel blijft eten verlies je geen kilo’s. Probeer dagelijks een half uur te wandelen of loop drie keer per week hard. Ook kleine veranderingen helpen. Pak eens de trap in plaats van de lift en ga op je fiets naar je werk. Maar probeer er vooral van te genieten, zo houd je het langer vol.
Eet minder en gezond. Het klinkt simpel, maar in werkelijkheid is het behoorlijk lastig. Door minder te eten, houd je meer energie over.
Je zult merken dat je door een gezonde voeding en voldoende beweging een stuk beter in je vel zit. Wanneer je op een gezond gewicht zit, is de kans op een zwangerschap groter. Maar val tijdens je zwangerschap niet terug in je oude patroon. Blijf voldoende bewegen en gezond eten. Op deze manier verloopt je zwangerschap beter, ontwikkelt je kindje zich goed en herstel je sneller na je bevalling.