Over de invloed van stress op de vruchtbaarheid wordt veel gediscussieerd. Sommige deskundigen zijn ervan overtuigd dat stress de kans op een bevruchting verminderd. Volgens anderen heeft stress geen nadelig effect op de bevruchting.
Wel kan stress de zin in seks verminderen. Het is daarom belangrijk om stressbestendiger te worden. Want stress is en blijft ongezond. Door voor de zwangerschap te leren ontspannen, kun je tijdens de zwangerschap beter met stress omgaan en het vooral voorkomen.
Stress tijdens de zwangerschap is zeer slecht voor je ongeboren kindje.Uit een Brits onderzoek blijkt dat stress even slechts is als roken voor je ongeboren baby. Stond eerst nog roken op de eerste plaats als belangrijkste oorzaak van een laag geboortegewicht, nu hebben stress en roken een gedeelde nummer één plek.
Stress bij zwangere vrouwen zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt. Dit hormoon komt in de placenta terecht en heeft invloed op de groei van de baby. Naast dat stress kan zorgen voor een laag geboortegewicht, wordt de kans vergroot dat je kind een lager IQ en meer stress symptomen krijgt.
Helaas komt stress bij maar liefst een kwart van alle onderzochte zwangere vrouwen voor. Maar gelukkig is er wat aan te doen.
Babyvandaag geeft je een aantal anti-stress tips:
-Pas voor en tijdens je zwangerschap je leefritme aan. Accepteer dat veel dingen tijdens de zwangerschap meer energie kosten dan normaal.
– Zorg dat je voldoende blijft bewegen. Vooral zwemmen is goed voor zwangere vrouwen. Ook Yoga en ontspanningsoefeningen doen je goed.
-Rust is zeer belangrijk. Ga niet te laat naar bed en neem rust wanneer je moe bent.
-Eet veel voeding met vitamine B en C. B-vitamines ondersteunen de werking van het zenuwstelsel en hierdoor ook het prestatievermogen. Door vitamine C wordt het negatieve effect van stress op het immuunsysteem verminderd.