Bloedtest Downsyndroom laat nog even op zich wachten

Hoewel het in landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein vanaf vandaag mogelijk is om met een bloedtest al voor de geboorte te bepalen of een kindje het Downsyndroom heeft, duurt het in Nederland nog wel een aantal jaar voordat de test in gebruik genomen wordt. Verwacht wordt dat het nog 1 of 2 jaar gaat duren.

Dit komt doordat de bloedtest technisch erg ingewikkeld is, en nu alleen nog op kleine schaal uitgevoerd kan worden. Om op grote schaal aan de betrouwbaarheidseisen te kunnen voldoen is er nog meer onderzoek nodig. Dit onderzoek zal uiteindelijk worden gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, waarna de Gezondheidsraad een advies zal uitbrengen aan de minister of het mogelijk is de bloedtest ook in Nederland standaard te maken. 

Huidige test downsyndroom

Op dit moment kan er wel op een andere manier al worden vastgesteld of een ongeboren kindje het syndroom van Down heeft. In de zogenoemde combinatietest word er een echo gemaakt en een bloedtest afgenomen. Als dan blijkt dat er een verhoogde kans is dat de baby het Downsyndoom heeft (een ‘verhoogde’ kans is bij dit onderzoek officieel een kans van 1 op 200 of hoger) kan de zwangere vrouw kiezen voor een vruchtwaterpunctie. Helaas is dit niet zonder gevaren. Een punctie kan een miskraam opwekken en helemaal nauwkeurig is deze methode niet. In de praktijk wordt deze test vooral uitgevoerd bij vrouwen boven de 36, of bij vrouwen die een indicatie hebben dat ze in verwachting zijn van een kindje met het syndroom van Down, want alleen bij hen wordt het onderzoek vergoed door de zorgverzekering. De bloedtest die nu in andere landen al is ingevoerd is betrouwbaarder.

Andere optie bloedtest

Omdat de bloedtest ook in China en de Verenigde Staten al ingevoerd is, kunnen Nederlandse vrouwen wel hier bloed laten prikken en dat laten opsturen naar een buitenlands laboratorium voor de test. Daar zit wel een prijskaartje aan: tussen de 1600 en 1700 euro zijn de totale kosten. Deze kosten worden in een enkel geval wel vergoed door de zorgverzekeraar.

Het Downsyndroom word veroorzaakt doordat het kindje van één chromosoom (chromosoom 21) niet twee maar drie heeft. Het kindje heeft hierdoor een verstandelijke handicap, en vaak ook gezondheidsproblemen door lichamelijke afwijkingen. Hoe ouder de zwangere vrouw, hoe groter de kans op een kindje met het syndroom van Down. Hoe groot de verstandelijke beperking en de gezondheidsproblemen zijn verschilt van kind tot kind. De zorg voor mensen met het syndroom van Down is de laatste jaren erg vooruit gegaan. Toch blijven er gezondheidsrisico’s: ongeveer de helft van de personen met het syndroom van Down behaalt de leeftijd van 60 jaar.

Bron: RTL Nieuws artikel

Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu Downscreening 

Gerelateerde artikelen

Comments

 1. Je kunt als je zwanger bent en een verhoogd risico loopt, een bloedtest voor het downsyndroom laten doen in Duitsland. Dit vervangt de vlokkentest en vruchtwaterpunctie die het risico van een miskraam met zich meebrengt. De test schijnt zeer betrouwbaar te zijn en je loopt geen enkel risico. Er wordt alleen jouw bloed afgenomen. De test kost E 1250,-. Ik kom uit Nederland en ben nu aan het onderzoeken of de verzekering dit ook vergoed, daar de kosten voor een vruchtwaterpunctie even veel is. Daar ik zelf al een verhoogd risico loop op een miskraam, wil ik dit risico niet nog eens verhogen met een vruchtwaterpuntie. Het bedrijf dat deze testen in Duitsland uitvoert is Lifecodexx. Zij kunnen je een lijst met klinieken in Duitsland geven waar je het bloed kunt laten afnemen.

  Ik hoop dat er in de media in Nederland en Belgie meer aandacht aan wordt besteed. Vrouwen lopen nu het risico op een miskraam, terwijl dit absoluut niet nodig is. De test kan in Duitsland zo worden uitgevoerd.

 2. Dag Spontaan, Bedankt voor jouw input.

  Mijn vrouw is op dit moment 14 weken zwanger en wij zitten precies in dezelfde situatie.

  Het liefst gaan wij voor dit bloedonderzoek, maar het is zeer onduidelijk of onze zorgverzekering dit gaat vergoeden. Het OLVG kan in ons geval een bloedafname doen en dit via Leiden naar de USA sturen voor onderzoek. De kosten hiervan zouden ongeveer 1700 euro zijn. Hopelijk krijg ik morgen uitsluitsel of deze kosten gedekt worden.

  Ik zal de site van Liefcodexx verder onderzoeken en mogelijk doen wij een test in Duitsland anders.

 3. Dag Vos, beetje late reactie van mij, sorry. Kun jij me laten weten of het door de verzekeraar vergoed wordt. Ik zit ook nog op uitsluitsel van mijn verzekeraar te wachten. Hebben jullie de test inmiddels laten doen? En zo ja, waar? Ik laat eerst de combinatietest doen en afhankelijk van deze uitslag laat ik die andere test doen. Ik hoop nog wat te horen. Ik ben nu 12 weken zwanger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
71VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...

Geef jouw kind plezier in een wipstoel

Jouw kind wil je altijd de beste start geven. Voordat jouw kind geboren is, ga je daarom al op zoek naar de beste spullen....

Acupunctuur bij kinderwens

Een geboortekaartje bij je post. Een ooievaar en babyslingers in een tuin. Een collega die zwanger is. Zwangere vrouwen en kinderwagens op straat. Het...

Hoe je je tuin veilig kunt maken voor je baby

De gedachte dat je baby tijd in de tuin doorbrengt, kan een beetje beangstigend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door ervoor...