Waar moet je allemaal voor en tijdens je zwangerschap aandenken? Babyvandaag heeft speciaal voor jou een handig lijstje gemaakt, zodat je niks meer hoeft te vergeten.
Voor je zwangerschap
- Foliumzuur slikken (4 weken voor de zwangerschap beginnen en stoppen tot je minstens 8 weken in verwachting bent).
- Stoppen met roken en drinken!
1 tot 3 maanden zwanger
- Zwangerschapstest doen
- Licht je huisarts in dat je zwanger bent. De huisarts kan hier rekening mee houden wanneer hij/zij je behandelt en van medicatie voorziet.
- Je kan je door de huisarts door laten verwijzen naar een verloskundigenpraktijk, maar bij sommige praktijken kun je je ook zonder verwijzing van de huisarts telefonisch aanmelden.
- Je werkgever op de hoogte stellen. Lees hier meer over in ‘Zwanger: hoe en wanneer vertel ik het mijn baas?’
-  Tandarts en apotheek op de hoogte brengen van je zwangerschap. (in verband met medicijnen en eventuele röntgenfoto’s).
- Aanmelden kinderdagverblijf
- Kraamzorg regelen. Bij welk kraamcentrum je kraamhulp kan vragen is afhankelijk van je verzekering. Het kan zijn dat je gebonden bent aan een kraamcentrum die jouw zorgverzekeraar regelt. Check dus van tevoren even je polis.
- Eventueel inschrijven zwangerschapscursus.
- Zwangerschapsdagboek bijhouden.
- Moeder voor Moeders informeren. Moeders voor Moeders is een landelijk actieve organisatie. Zij wil graag de kinderwens van paren met vruchtbaarheidsproblemen vervullen. Daarom zamelt zij urine in van zwangere vrouwen. Lees hier meer over Moeder voor Moeders.
3 tot 6 maanden
- Zwangerschapskleding aanschaffen.
- Babyuitzet kopen.
- Foto’s van je mooie buik maken.
- Misschien nog even er lekker tussen uit?
- Zwangerschapsverklaring voor je werkgever aan je verloskundige vragen.
- Kraampakket aanvragen bij de verzekeraar.
6 tot 9 maanden
- Laatste spullen voor de babyuitzet aanschaffen
- Bedenken hoe je wilt bevallen en in welk ziekenhuis.
- Adressen op enveloppen voor geboortekaartjes schrijven.
- Borstkompressen invriezen.
- Voedingsbeha aanschaffen.
- Ben je niet getrouwd? Dan moet de vader het kind erkennen bij de burgerlijke stand. Lees hier meer over in ‘Je kind erkennen’. Erkenning is niet nodig wanneer het kind binnen het huwelijk is geboren.
- Achternaam kiezen. Als je getrouwd bent mag je bepalen welke achternaam jullie eerste kindje gaat krijgen. Wil je de keuze officieel maken dan moet je naar de Burgerlijke Stand om de achternaam vast te stellen. Doe je dit niet, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van zijn vader. Ook als je niet getrouwd bent mag je kiezen welke achternaam je kind krijgt. Deze keuze leg je op het moment van erkenning vast. Wordt het kind niet officieel erkend, dan krijgt het automatisch de achternaam van de moeder.
- Inrichting babykamer afmaken
- Fototoestel met geheugenkaart (en batterijen) klaarzetten.
- Bevallingstas klaarzetten.
- Bekijk hier een handig lijstje met spullen die je voor een thuisbevalling nodig hebt.
- Beschuit met muisjes in huis halen.
- Was de babykleertjes, hydrofielluiers, lakentjes en badcapes voordat je ze gebruikt. Kleding en textiel kunnen namelijk schadelijke stoffen bevatten. Gebruik geen wasverzachter. Baby’s kunnen daar uitslag van krijgen.
- Belangrijke telefoonnummers klaar leggen. Op dit lijstje staan onder andere de nummers van de verloskundige, kraamzorg en het ziekenhuis. Ook is het handig om op papier te zetten wie je wilt bellen als de bevalling begint of juist is afgelopen.
- Bedenken wie er bij de bevalling aanwezig moet zijn.
- Nog even lekker samen naar de film, uiteten of heerlijk ontspannen.
- Zorg dat je partner altijd mobiel bereikbaar is.
Waar denken andere bijna-moeders aan? Heb je zelf nog aanvullingen? Vertel het op ons forum!