Je kind erkennen

Je bent als biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. Je zult je kind moeten ‘erkennen’ bij de burgerlijke stand. Ook wanneer jullie een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan.

Erkenning is niet nodig wanneer het kind binnen het huwelijk is geboren. Wanneer de moeder nog met iemand anders is getrouwd is het niet mogelijk om een akte tot erkenning van je kind op te stellen.

Door je kind te erkennen krijg je als vader alle rechten en plichten die bij een vader horen. Het kind erft van jou, ook kan het kind jouw achternaam krijgen, je hebt het recht en de plicht je kind te onderhouden en je hebt omgangsrecht. Om je kind te erkennen hoef je niet de biologische vader te zijn.

Moment erkennen
Je kunt je kind tijdens de zwangerschap erkennen, maar ook na de zwangerschap. Wij raden het aan om je kind tijdens de zwangerschap te erkennen. Dit geeft veel rust. Na de bevalling is het een drukke periode en vooral als vader zul je dan al veel andere dingen moeten regelen. Het erkennen is dan gelukkig al gedaan. Een erkenning kan ook op een later tijdstip. Ook wanneer het kind meerderjarig is. Wanneer het kind 12 jaar of ouder is dan moet het kind schriftelijk toestemming geven.

Plaats erkennen
Het erkennen van je kind kan bij de burgerlijke stand van jouw gemeente. Om je kind te erkennen moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Als de moeder hier niet bij kan zijn dan moet zij schriftelijk toestemming geven. Wanneer jullie allebei in een andere gemeente staan ingeschreven dan kun je zelf kiezen bij welke gemeente de erkenning plaatsvindt.

Na de geboorte kan de erkenning samen met de geboorteaangifte plaatsvinden. Dit gebeurt in de gemeente waarin het kind is geboren. Ook hier geldt weer dat de moeder schriftelijk toestemming moet geven als zij niet aanwezig kan zijn.

Ouderlijk gezag
Het is belangrijk dat je erkenning niet verwart met ouderlijk gezag. Als vader krijg je door erkenning geen ouderlijk gezag. Vroeger heette dit ouderlijke macht.

Ouderlijk gezag krijg je automatisch als je getrouwd bent of een geregistreerd ouderschap bent aangegaan. Hiervoor moet je wel je kind officieel hebben erkend.

Wanneer je niet getrouwd bent ligt het ouderlijk gezag bij de moeder. Wil je het ouderlijk gezag delen dan moet je een verzoek voor ouderlijk gezag indienen bij de griffie van de rechtbank. Wanneer jullie relatie stopt en jullie hebben gezamenlijk gezag dan blijven jullie allebei verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van jullie kind.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...