Je kind erkennen

Je bent als biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. Je zult je kind moeten ‘erkennen’ bij de burgerlijke stand. Ook wanneer jullie een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan.

Erkenning is niet nodig wanneer het kind binnen het huwelijk is geboren. Wanneer de moeder nog met iemand anders is getrouwd is het niet mogelijk om een akte tot erkenning van je kind op te stellen.

Door je kind te erkennen krijg je als vader alle rechten en plichten die bij een vader horen. Het kind erft van jou, ook kan het kind jouw achternaam krijgen, je hebt het recht en de plicht je kind te onderhouden en je hebt omgangsrecht. Om je kind te erkennen hoef je niet de biologische vader te zijn.

Moment erkennen
Je kunt je kind tijdens de zwangerschap erkennen, maar ook na de zwangerschap. Wij raden het aan om je kind tijdens de zwangerschap te erkennen. Dit geeft veel rust. Na de bevalling is het een drukke periode en vooral als vader zul je dan al veel andere dingen moeten regelen. Het erkennen is dan gelukkig al gedaan. Een erkenning kan ook op een later tijdstip. Ook wanneer het kind meerderjarig is. Wanneer het kind 12 jaar of ouder is dan moet het kind schriftelijk toestemming geven.

Plaats erkennen
Het erkennen van je kind kan bij de burgerlijke stand van jouw gemeente. Om je kind te erkennen moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Als de moeder hier niet bij kan zijn dan moet zij schriftelijk toestemming geven. Wanneer jullie allebei in een andere gemeente staan ingeschreven dan kun je zelf kiezen bij welke gemeente de erkenning plaatsvindt.

Na de geboorte kan de erkenning samen met de geboorteaangifte plaatsvinden. Dit gebeurt in de gemeente waarin het kind is geboren. Ook hier geldt weer dat de moeder schriftelijk toestemming moet geven als zij niet aanwezig kan zijn.

Ouderlijk gezag
Het is belangrijk dat je erkenning niet verwart met ouderlijk gezag. Als vader krijg je door erkenning geen ouderlijk gezag. Vroeger heette dit ouderlijke macht.

Ouderlijk gezag krijg je automatisch als je getrouwd bent of een geregistreerd ouderschap bent aangegaan. Hiervoor moet je wel je kind officieel hebben erkend.

Wanneer je niet getrouwd bent ligt het ouderlijk gezag bij de moeder. Wil je het ouderlijk gezag delen dan moet je een verzoek voor ouderlijk gezag indienen bij de griffie van de rechtbank. Wanneer jullie relatie stopt en jullie hebben gezamenlijk gezag dan blijven jullie allebei verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van jullie kind.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

915FansLike
67VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Met je baby op vakantie gaan

Met zijn tweeën op vakantie gaan is heerlijk relaxt. Je pakt de spullen in die je nodig hebt en kunt vervolgens gaan genieten op...

Zwemmen met je baby

Dat zwemmen gezond is dat weten we allemaal, maar het is ook nog eens heel erg goed voor de motoriek en de sociale ontwikkeling...

Sporten met je baby is makkelijker dan je denkt!

Misschien zie je er ontzettend tegenop om naar de sportschool te gaan nu je een baby hebt. Het idee je kind achter te laten...

Wanneer start je met babyvoeding?

De eerste maanden heeft je baby voldoende aan de borst of de fles. Maar zo rond de vier maanden mag je gaan beginnen met...

Sporten tijdens je zwangerschap

De meeste vrouwen stoppen met sporten op het moment dat ze weten dat ze zwanger zijn. Soms omdat er geen geschikt aanbod is voor...