Alle zwangere vrouwen in Nederland krijgen een 20-weken echo aangeboden. Tussen de 18 en 22 weken vindt deze echo, ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd, plaats.
Bij deze echo wordt de ontwikkeling van de organen van het ongeboren kindje bekeken. Groeit het kindje goed, zijn er geen lichamelijke afwijkingen en is er voldoende vruchtwater aanwezig. Tijdens deze echo kan er worden vastgesteld of het kindje een open ruggetje, een waterhoofd of bijvoorbeeld een hartafwijking heeft.
Belangrijk om te weten is dat een 20 weken echo geen garantie biedt voor een gezond kindje. Natuurlijk kunnen er afwijkingen worden geconstateerd, maar niet alles kan op de echo worden gezien. Ondanks dat er in de meeste gevallen geen afwijkingen worden gevonden, blijft een 20 weken echo een spannend moment.
Wil je ontspannen naar een echo kijken en vooral kunnen genieten dan is het mogelijk om na de 20 weken echo een pretecho te laten maken. Deze echo op niet-medische indicatie is in het leven geroepen voor vrouwen die nog een keer naar hun ongeboren kindje willen kijken, zonder onprettige spanningen.
Op een 20 weken echo kun je het geslacht van jouw kindje voor het eerst zien. Wil je het geslacht niet weten geef dit dan voor de echo duidelijk aan. Een echoscopist zal dan haar best doen om de geslachtsorganen niet in beeld te brengen.