De 20-weken echo is geen pretecho maar een noodzakelijk onderzoek tijdens je zwangerschap. Tijdens deze echo wordt er gekeken of je baby lichamelijke afwijkingen heeft en wordt er onderzocht hoe je baby zich ontwikkelt. Je mag zelf bepalen of je deze echo wilt laten doen, maar het is zeker wel aan te raden.
Wat is het precies?
Zoals hierboven al gezegd is de 20-weken echo een onderzoek. Er wordt met een echo via je buik gekeken naar de ontwikkeling en de gezondheid van je baby. Zo wordt er gekeken of hij goed groei, of er genoeg vruchtwater aanwezig is en wat de staat is van de placenta. Daarnaast wordt je kindje ook volledig onderzocht op eventuele afwijkingen. Afwijkingen die gevonden kunnen worden zijn:
- Open ruggetje
- Open schedel
- Schisis
- Waterhoofd
- Afwijkingen aan bepaalde organen, zoals de nieren, hersenen, blaas, het hart of de darmen
- Afwijkingen aan de buikwand, de botten, armen, benen of het middenrif
Voorafgaand gesprek voor de 20-weken echo
Voordat de 20-weken echo plaatsvindt heb je eerst een gesprek met je verloskundige of gynaecoloog. Tijdens dit gesprek zal je meer informatie over de echo ontvangen, zodat je precies weet wat de echo is en wat je kunt verwachten. Ook word je verteld wat je opties zijn als er afwijkingen gevonden worden. Daarnaast kun je tijdens dit gesprek ook vragen stellen en eventuele twijfels bespreken.
Denk hier vooraf al goed over na, al is dit misschien lastig. Wil je het bijvoorbeeld van tevoren weten als er een afwijking wordt gevonden en zo ja, wil je dan een vervolgonderzoek? En wat als het een zeer ernstige afwijking blijkt te zijn?
Hoe werkt de echo?
Het is een uitwendig onderzoek dat alleen door een echoscopist kan worden uitgevoerd die hier gespecialiseerd in is. Vaak kun je via het scherm direct meekijken met wat zij ziet, en zal ze jou ook vertellen wat er te zien is. Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten en is uiteraard niet schadelijk voor jou of je baby. Verwacht je een meerling? Dan wordt elke baby afzonderlijk bekeken. Daardoor duurt het onderzoek dus wel langer.
De uitslag
Na het onderzoek krijg je ook direct de uitslag. Ruim 95% van de vrouwen krijgt een positieve uitslag, waarbij er geen afwijkingen zijn gevonden. Wanneer er wel een afwijking is gevonden kan het om drie punten gaan, te weten:
- Ligging/overgewicht – dit is geen afwijking, maar wel een punt dat regelmatig voorkomt. Het kan namelijk zo zijn dat je baby er niet goed voor ligt. Daarnaast kan het ook zijn dat jij overgewicht hebt, waardoor de echoscopist niet goed bij de baby kan. Er word je dan gevraagd een andere keer terug te komen.
- Afwijking die over gaat – er is een kleine afwijking gevonden die waarschijnlijk geen gevolgen heeft voor je baby en vanzelf weer over gaat. Er komt nog wel een extra echo om te kijken of de afwijking weg is of is verminderd.
- Mogelijke afwijking – het kan zijn dat er een afwijking gevonden is, maar het is niet goed te zien. Je krijgt een extra echo of je wordt doorverwezen voor een vervolgonderzoek.
- Afwijking gevonden – wordt er een afwijking gevonden, dan word je doorverwezen voor een vervolgonderzoek. Je mag zelf bepalen of je dit wilt doen of niet.
Ondanks dat de 20-weken echo niet bedoeld is voor geslachtsbepaling, is het vaak wel zichtbaar. Wil je het geslacht weten dan kun je dit doorgeven zodat de echoscopist er naar kan kijken. Let wel op: ze is niet verplicht dit te doen. Ook kan het maar zo zijn dat het geslacht niet goed te zien is, omdat je kindje andersom ligt bijvoorbeeld.
Lees ook:Â Opgroeien met huisdieren