Een echo kan op verschillende momenten tijdens de zwangerschap worden uitgevoerd.
Een echoscopie is een techniek waarmee door middel van geluidsgolven inwendige structuren zichtbaar gemaakt kunnen worden. Zo kan een ongeboren kindje in de buik bekeken worden. De geluidsgolven kunnen wij niet horen. Vervolgens worden de geluiden teruggekaatst en omgezet in beelden.
Er zijn verschillende soorten echo’s. Een echo kan zowel inwendig als uitwendig worden uitgevoerd. Uitwendige onderzoeken komen het meest voor. Bij een inwendig onderzoek wordt de kop van het echoapparaat ingebracht met een glijmiddel. Een inwendig onderzoek is vrijwel pijnloos. Bij een uitwendig onderzoek wordt een gel over de buik uitgesmeerd. Vervolgens wordt er met het apparaat over de buik gegleden.
Voordat je een echo van je buik laat maken wordt er geadviseerd om een volle blaas te hebben. Drink bij voorkeur een paar glazen water en ga niet net voor de echo naar het toilet.
De eerste echo vindt meestal rond de tiende zwangerschapsweek plaats. Vanaf dit moment kun je het hartje zien kloppen. Na twintig weken vindt er een nog een echo plaats. Bij deze echo wordt de ontwikkeling van de organen van het ongeboren kindje bekeken. Groeit het kindje goed, zijn er geen lichamelijke afwijkingen en is er voldoende vruchtwater aanwezig. Een 20 weken echo geeft geen garantie voor een gezond kindje
Wil je ontspannen naar een echo kijken en vooral kunnen genieten dan is het mogelijk om na de 20 weken echo een pretecho te laten maken. Deze echo op niet-medische indicatie is in het leven geroepen voor vrouwen die nog een keer naar hun ongeboren kindje willen kijken, zonder onprettige spanningen.