13 weken zwanger

 

In de vierde week van je zwangerschap is de bevruchte eicel bij de baarmoeder aangekomen. Je eierstokken produceren meer van het hormoon progesteron. Op deze manier wordt het baarmoederslijmvlies met baby niet afgestoten. Het embryo is zich flink aan het ontwikkelen. Wat eerst een klein klompje cellen was, bestaat nu uit duizenden cellen. In deze week worden de placenta en vruchtzak gevormd.

Het doen van een zwangerschapstest heeft in deze week nog niet veel zin, omdat er nog te weinig hormoon (hCG) in je urine terug te vinden is.

Je lichaam:

Als je vier weken zwanger bent, kan het zijn dat je last krijgt van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Je kan je vermoeid voelen of een beetje misselijk. Het kan zijn dat je wat vaker moet plassen en je borsten kunnen wat gevoeliger zijn.

Slikreflexen
Je baby is nu al 7,5 centimeter en alle organen zijn aangelegd. Doordat er steeds meer vruchtwater in je baarmoeder komt heeft de kleine veel ruimte om te bewegen. Af en toe kan hij of zij een slokje van het vruchtwater nemen. Hiermee worden de slikreflexen aangeleerd.

Je baby heeft inmiddels tandjes. Maar ze zullen pas enkele maanden na de geboorte door het tandvlees komen.

Van de daken schreeuwen
Deze week zullen de kwaaltjes, als misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid minder worden. Je krijgt meer energie. Week 13 is vaak ook de week waarin veel zwangere vrouwen aan de omgeving het goede nieuws vertellen. De kans op een miskraam is nu klein geworden.

Naast het inlichten van familie en vrienden moet je ook aan je werkgever melden dat je in verwachting bent. Volgens de wet moet dit minimaal drie weken voordat de zwangerschapsverlof ingaat. Toch is het vaak prettig om het eerder te vertellen. Wanneer je moe bent of je niet lekker voelt zal je werkgever het sneller begrijpen en er rekening mee houden.

Je werkgever vraagt je waarschijnlijk om een zwangerschapsverklaring met de uitgerekende datum. Deze verklaring krijg je van je verloskundige of gynaecoloog. Je werkgever heeft dit formulier nodig voor de aanvraag van jouw zwangerschapsverlof.

Je baarmoeder is nu zo groot als een vuist. De bovenkant van de baarmoeder zit nu ter hoogte van je schaambeen. Langzaam krijg je een dikker buikje.

Je eerste bezoek aan de verloskundige heb je waarschijnlijk gehad. Hoe was het om je kindje (voor het eerst) op de echo te zien?

Vorig artikel12 weken zwanger
Volgend artikel14 weken zwanger

Gerelateerde artikelen

Comments

  1. Yes, Ik ben nu al twee dagen niet meer misselijk, ik hoop dat het nu echt voorbij is.

    Deze week ga ik het op mijn werk vertellen, ik vind dat best spannend, ben benieuwd hoe mijn baas gaat reageren, omdat ik nu al de derde ben op onze afdeling die zwanger is.

    x sabrine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
72VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...

Het beste buitenspeelgoed voor jonge kinderen

Wanneer je een jong kind hebt, dan is het natuurlijk superleuk om lekker buiten te spelen. Toch is het af en toe lastig om...

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...