13 weken zwanger

 

In de vierde week van je zwangerschap is de bevruchte eicel bij de baarmoeder aangekomen. Je eierstokken produceren meer van het hormoon progesteron. Op deze manier wordt het baarmoederslijmvlies met baby niet afgestoten. Het embryo is zich flink aan het ontwikkelen. Wat eerst een klein klompje cellen was, bestaat nu uit duizenden cellen. In deze week worden de placenta en vruchtzak gevormd.

Het doen van een zwangerschapstest heeft in deze week nog niet veel zin, omdat er nog te weinig hormoon (hCG) in je urine terug te vinden is.

Je lichaam:

Als je vier weken zwanger bent, kan het zijn dat je last krijgt van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Je kan je vermoeid voelen of een beetje misselijk. Het kan zijn dat je wat vaker moet plassen en je borsten kunnen wat gevoeliger zijn.

Slikreflexen
Je baby is nu al 7,5 centimeter en alle organen zijn aangelegd. Doordat er steeds meer vruchtwater in je baarmoeder komt heeft de kleine veel ruimte om te bewegen. Af en toe kan hij of zij een slokje van het vruchtwater nemen. Hiermee worden de slikreflexen aangeleerd.

Je baby heeft inmiddels tandjes. Maar ze zullen pas enkele maanden na de geboorte door het tandvlees komen.

Van de daken schreeuwen
Deze week zullen de kwaaltjes, als misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid minder worden. Je krijgt meer energie. Week 13 is vaak ook de week waarin veel zwangere vrouwen aan de omgeving het goede nieuws vertellen. De kans op een miskraam is nu klein geworden.

Naast het inlichten van familie en vrienden moet je ook aan je werkgever melden dat je in verwachting bent. Volgens de wet moet dit minimaal drie weken voordat de zwangerschapsverlof ingaat. Toch is het vaak prettig om het eerder te vertellen. Wanneer je moe bent of je niet lekker voelt zal je werkgever het sneller begrijpen en er rekening mee houden.

Je werkgever vraagt je waarschijnlijk om een zwangerschapsverklaring met de uitgerekende datum. Deze verklaring krijg je van je verloskundige of gynaecoloog. Je werkgever heeft dit formulier nodig voor de aanvraag van jouw zwangerschapsverlof.

Je baarmoeder is nu zo groot als een vuist. De bovenkant van de baarmoeder zit nu ter hoogte van je schaambeen. Langzaam krijg je een dikker buikje.

Je eerste bezoek aan de verloskundige heb je waarschijnlijk gehad. Hoe was het om je kindje (voor het eerst) op de echo te zien?

Vorig artikel12 weken zwanger
Volgend artikel14 weken zwanger

Gerelateerde artikelen

Comments

  1. Yes, Ik ben nu al twee dagen niet meer misselijk, ik hoop dat het nu echt voorbij is.

    Deze week ga ik het op mijn werk vertellen, ik vind dat best spannend, ben benieuwd hoe mijn baas gaat reageren, omdat ik nu al de derde ben op onze afdeling die zwanger is.

    x sabrine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
70VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Hoe je je tuin veilig kunt maken voor je baby

De gedachte dat je baby tijd in de tuin doorbrengt, kan een beetje beangstigend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door ervoor...

6 soorten entertainment waar elke moeder van kan genieten terwijl haar baby slaapt

Je kent het moment wel. De baby is eindelijk gaan slapen en nu is er volledige rust en stilte thuis. Als je geluk hebt...

Waarom kiezen voor opvolgmelk op basis van geitenmelk?

Wereldwijd drinken ruim 1,2 miljoen kinderen Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk. Ook in Nederland wordt geitenmelk steeds populairder, zowel voor volwassenen als in...

Tips voor raambekleding in de babykamer

Er staat gezinsuitbreiding op de planning! Misschien zelfs wel heel snel. Een van de leukste taakjes als je in verwachting bent is toch wel...

Drukke dag gehad? Ontspan eens!

Na een drukke dag, waarop je hard gewerkt hebt, is het heerlijk om even lekker helemaal tot ontspanning te komen. Voortdurend alleen maar met...