Blijf je bekkenbodem de baas

 
Als je zwanger bent verandert je lichaam behoorlijk. Je kunt meer trek hebben en wordt zwaarder. Bij een aantal vrouwen leidt deze gewichtstoename tot lichamelijke klachten. Lage rugpijn of pijn rond je bekkenbodem is enorm vervelend.

Bekkenpijn, bekkeninstabiliteit en symfysiolyse worden door elkaar gebruikt voor deze kwaal.

Instabiliteit van het bekken komt doordat de elastische banden die de bekkenonderdelen met elkaar verbinden soepeler en rekbaarder worden. Dit kan pijn veroorzaken net als een toenemende belasting door de groei van je baarmoeder en een andere houding. Het proces van verweking wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen. Vaak begint het rond de twintigste week.

Wat voor klachten kun je krijgen?

Je kunt verschillende pijnklachten krijgen als je last hebt van bekkeninstabiliteit. Startpijn is een bekende klacht. Dit is pijn bij het starten van een beweging zoals opstaan.

Je kunt pijn krijgen rond het schaambeen met uitstraling langs de binnenkant van je bovenbeen, naar de lies, of de schede. Links- en/of rechtsonder in je rug ter hoogte van de twee kuiltjes kun je ook pijn krijgen. Soms gaat dit gepaard met uitstraling over je hele bil, naar de lies, de achterzijde van het bovenbeen en soms ook het onderbeen.

Je kunt ook pijn ervaren rond je stuitje. Bij, vaak schokkerige, bewegingen kan de pijn toenemen. Denk aan bukken, draaien in de rug, omdraaien in bed, fietsen op een hobbelige weg of hardlopen. Je kunt ook last krijgen van vermoeidheid. Een andere vervelende klacht is urineverlies.

Blijf niet (te lang) stilstaan of zitten/liggen in dezelfde positie. Stevig doorlopen is vaak minder belastend dan slenteren. Als je zwanger bent herstel je over het algemeen langzamer van vermoeidheid en pijn. Pas je activiteiten hierop aan en neem voldoende rust.

LET OP: pijn uitsluitend in de onderbuik of uitsluitend aan de zijkant van de heupen heeft meestal een andere oorzaak. Bandenpijn is pijn in de onderbuik aan de zijkanten van de baarmoeder. Deze pijn ontstaat door het groeien van de baarmoeder.

Oefeningen voor de bekkenbodem

Moeilijk je plas ophouden, urineverlies of urineretentie is onaangenaam. Gelukkig bestaan er oefeningen om je bekkenbodem te trainen. Ga op je rug liggen, buig je knieën en zet je voeten op de grond. Span en ontspan om en om je bekkenbodemspieren. Bouw dit langzaam op. Probeer je bekkenbodem zes seconden aangespannen te houden.

De volgende oefening voer je uit op een stoel. Ga zitten met je rug tegen de leuning. Zet je voeten iets uit elkaar op de grond. Span en ontspan je bekkenbodemspieren snel. Doe dit dertig seconden lang. Je kunt deze oefening regelmatig herhalen en ook staand uitvoeren.

Een fysio-, Cesar- of Mensendiecktherapeut kan ondersteuning geven bij de oefening. Raadpleeg je gynaecoloog als de oefeningen niet het gewenste resultaat opleveren. Wellicht biedt een bekkenband uitkomst.

Bewegen en houding

Slapen wordt op een zeker moment moeilijker tijdens je zwangerschap. Op je buik slapen lukt niet meer. Zijligging wordt vaak als prettig ervaren. Leg een kussen tussen je knieën en enkels. Hoe stap je gemakkelijk uit bed? Rol op je zij met je knieën tegen elkaar aan. Steek je voeten over de rand van het bed en duw je met je armen op tot zit en vervolgens tot staan.

Kleed je zittend aan en maak het je gemakkelijk met instappers.

Geeft trappenlopen problemen? Ga dan zittend de trap af of ga achteruit de trap op en af. Zitten is soms ook niet gemakkelijk. Probeer uit op wat voor stoel je het lekkerst zit.

Langdurig staan kan pijnklachten geven. Blijf dus in beweging of steun ergens op. Lekker koken? Gebruik een bureaustoel of een kruk op wieltjes. Pas goed op als je je hierop naar voren wilt verplaatsen. Zet een plastic zak op de stoel bij het autorijden. Dan glij je gemakkelijker op je plek. Haal de zak wel weg voor je gaat rijden. Snelle bewegingen van de voet zoals remmen kunnen pijnlijk of onmogelijk zijn.

Til zo min mogelijk zelf. Zo belast je je bekkenbodem niet onnodig.

Lees ook:

Autorijden tijdens de zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap

Zwangerschapszwemmen

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Een gezellige kamer voor je kleintje inrichten, met deze tips garandeer je succes

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ruimte te creëren waar je kleintje zich...

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...