Een buiterbaarmoederlijke zwangerschap houdt in dat de bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder gaat nestelen maar in de eileider (dit geldt voor het overgrote deel van de gevallen, het kan ook op een andere plaats in het lichaam zijn). Daar kan het een paar weken groeien totdat de eileider teveel onder spanning komt te staan en barst. Dit gebeurt waarschijnlijk rond de vijfde of zesde week van de zwangerschap.
Oorzaken buitenbaarmoederlijke zwangerschap in eileider:
–Vergroeiingen of vernauwing in de eileider, waardoor de doorgang van de bevruchte eicel verhinderd is. Deze kunnen onder andere ontstaan door een vroeger doorgemaakte (eileider-)ontsteking, een operatie aan de eileider of de aanwezigheid van een spiraaltje.
-Vertraging van de beweging van de eileider. Hierdoor bevindt de eicel nog niet in de baarmoeder op het moment van innesteling.
Symptomen buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Deze vorm van zwangerschap verloopt vaak zonder opvallende symptomen. Het begint vaak met een milde pijn in de onderbuik, deze pijn gaat al snel over in hevige pijn in de buik (links of rechts onder). In de beginfase kan de vrouw last hebben van de neiging tot flauwvallen door de prikkeling van het buikvlies. De vrouw heeft daardoor het gevoel dat zij ontlasting moet gaan krijgen, terwijl dit meestal niet het geval is. Een bijverschijnsel kan bloedverlies zijn. Neem direct contact op met je huisarts.
Behandeling
Soms is behandeling met medicijnen mogelijk, echter in de meeste gevallen bestaat de behandeling uit een operatie. Het vruchtje wordt dan uit de eileider verwijderd. Indien het vruchtje zich aan het einde van de eileider bevindt, kan het vruchtje naar de uitgang ‘gemasseerd’ worden. De eileider wordt dan niet beschadigd. In sommige gevallen moet de gehele eileider verwijderd worden. Dit hoeft niet direct een probleem te betekenen voor een nieuwe zwangerschap.
Een andere benaming voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is extra uteriene graviditeit (E.U.G.).