Kwaaltjes waar zwangere vrouwen zich voor schamen

 

Bij een zwangerschap horen nu eenmaal wat kwaaltjes. We weten allemaal dat we last kunnen krijgen van misselijkheid, hoofdpijn en hormonen die door ons lichaam gieren.

Maar op sommige kwaaltjes zijn we minder goed voorbereid. Want over beschamende kwaaltjes als meer vaginale afscheiding, het voortdurend laten van scheten of de ontlasting die vrij kan komen tijdens het persen praten we minder graag.

Toch hoef je je nergens voor te schamen, heel veel andere zwangere vrouwen hebben er namelijk ook last van. Ze horen er nu eenmaal bij. Hieronder een lijstje om de belangrijkste ‘beschamende’ kwaaltjes onder de aandacht te brengen.

Winderigheid (flatulentie)
Een vervelend neveneffect van zwangerschap is winderigheid (flatulentie). Wat kun je hier tegen doen? Eet langzaam en bewust, kauw goed, eet meerdere kleine porties in plaats van een grote, eet zo gezond mogelijk en drink voldoende water. 

Vaginale afscheiding
Als je zwanger bent kun je meer last hebben van vaginale afscheiding. Wanneer de afscheiding wit of doorzichtig is, vloeibaar, plakkerig en slijmerig, dan is er geen probleem. Ga even naar de huisarts als de kleur verandert. Het kan zijn dat je dan een vaginale schimmelinfectie hebt opgelopen. Door de toename van de oestrogenen in je bloed heb je een grotere kans op een schimmelinfectie. Dit uit zich in dikke gele afscheiding en soms kan het tot jeuk leiden. Deze infectie is overigens goed te behandelen, maar gaat niet vanzelf over.

Tips:

  • Was je vagina goed met lauw water;
  • Gebruik geen zeep, ook geen speciale zeep voor de vagina;
  • Draag katoenen ondergoed;
  • Inlegkruisjes en maandverband voor een broeierig klimaat zorgen. Gebruik deze liever niet. Wil je toch een schoon gevoel hebben? Draag dan twee onderbroeken over elkaar heen met daartussen maandverband.

Incontinentie (ongewild urineverlies)
Ongewild urineverlies is erg vervelend, maar heel normaal tijdens de zwangerschap. Vijftig tot zeventig procent van de vrouwen heeft aan het eind van de zwangerschap last van incontinentie. De oorzaken zijn: verslapping van de bekkenbodem en extra druk op de bekkenbodem.

Ook na de zwangerschap hebben vrouwen vaak last van urineverlies door een verslapping van de bekkenbodemspieren. Dit herstelt vaak vanzelf. Eventueel kan een gespecialiseerde bekkenbodem fysiotherapeut daarbij helpen. Een belangrijk aandachtspunt voor veel vrouwen is dat ze niet voldoende tijd nemen om te plassen en niet heel hun blaas leeg plassen. De houding is daarbij ook essentieel. Ga nooit uitgezakt zitten, maar kantel altijd je bekken iets naar voren.

Heb je hier last van of ben je bang op onhandige momenten urineverlies te hebben, gebruik dan een inlegkruisje. 

Ontlasting tijdens het persen
Sommige vrouwen kunnen hun ontlasting niet ophouden tijdens de bevalling. Dit is volkomen normaal en hier hoef je je niet voor te schamen. Je zult tijdens het persen hier ook echt niet mee bezig zijn. Mocht je je ontlasting niet kunnen ophouden, dan veegt de verloskundige dit keurig weg. Sommige vrouwen merken het niet eens. Het belangrijkste is dat jij je concentreert op het persen.

Lees ook: 

Alles over zwangerschapsaambeien

Het hebben van puistjes tijdens de zwangerschap

Gespannen borsten

Alles over bloedverlies tijdens de zwangerschap

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
71VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...

Geef jouw kind plezier in een wipstoel

Jouw kind wil je altijd de beste start geven. Voordat jouw kind geboren is, ga je daarom al op zoek naar de beste spullen....

Acupunctuur bij kinderwens

Een geboortekaartje bij je post. Een ooievaar en babyslingers in een tuin. Een collega die zwanger is. Zwangere vrouwen en kinderwagens op straat. Het...

Hoe je je tuin veilig kunt maken voor je baby

De gedachte dat je baby tijd in de tuin doorbrengt, kan een beetje beangstigend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door ervoor...