Tijdens de zwangerschap is het hebben van aambeien een veelvoorkomend probleem. Wat zijn aambeien precies en nog belangrijker: Hoe behandel je ze?
Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies van de darm vlak achter de anus. Eigenlijk zijn het een soort spataderen. Ze ontstaan door een hoge druk in de anus en de omgeving er om heen. Tijdens de zwangerschap zorgt de groeiende baarmoeder voor een druk in de buikholte. Maar ook hormonale veranderingen spelen een rol bij het krijgen van aambeien. Vooral tijdens de laatste zwangerschapmaanden neemt de druk toe.
Door tijdens de stoelgang hard te persen of tijdens de bevalling kan er een hoge druk in de anus ontstaan. Het gevolg: aambeien.
In de meeste gevallen zijn zwangerschapsaambeien van tijdelijke aard. Na de zwangerschap verdwijnen ze vaak weer. Aambeien hoeven niet altijd klachten te geven, maar ze kunnen wel geregeld last veroorzaken. Ze kunnen pijnlijk zijn. Wanneer de aambeien kapot gaan kan je last hebben van bloedverlies. Daarnaast heb je vaak jeuk en een branderig gevoel.
Aambeien behandelen
Om aambeien te behandelen is het belangrijk om je stoelgang zacht te houden. Eet vezelrijk voedsel (bruin brood, fruit etc.) en drink veel water. Luister bovendien goed naar je lichaam en stel een toiletbezoek vooral niet uit. Ophouden maakt de ontlasting hard.
Aambeienzalf kan de jeuk en de pijn verzachten. Gebruik echter geen zetpillen. Een verkoelende gel op de anus kan vaak op helpen. Bij irritaties rond de anus kun je het best geen toiletpapier gebruiken. Beter is een nat washandje of vochtige toiletdoekjes.