Moeders-in-spé kunnen het beste noten eten tijdens de zwangerschap, omdat dit de kans verkleint dat hun kindje allergieën ontwikkelt. Dit is de conclusie van een onderzoek van het Satens Serum Institute in Kopenhagen. Kinderen van moeders die pinda’s en andere noten eten, hebben in vergelijking met moeders die noten ontwijken een derde minder kans op het krijgen van astma tot ze zeven zijn.
Zwangere vrouwen werd jarenlang afgeraden om noten te eten, omdat gevreesd werd dat ze juist het risico op allergie bij de kinderen verhoogden. Maar in 2009 werd dat advies door de Food Standard Agency herzien, omdat er geen bewijs was dat het eten van noten tijdens de zwangerschap, borstvoeding of vroege kindertijd een effect had op de kans om een notenallergie te ontwikkelen. Nu hebben Deense onderzoekers aangetoond dat het eten van noten tijdens de zwangerschap zelfs een positief effect heeft op de baby.
Onderzoek noten en allergie
Het nieuwe onderzoek volgde 60.000 moeders en kinderen vanaf de zwangerschap tot de kinderen zeven jaar oud waren. Het eten van noten gedurende de zwangerschap verkleinde de kans dat een kind met een leeftijd van 18 maanden astmatisch is met een kwart, en met een derde op de leeftijd van 7. Het eten van noten bleek in andere onderzoeken al bij te dragen aan de ontwikkeling van het immuunsysteem.
Colin Michie, voorzitter van de afdeling Voeding aan het Royal College of Paediatrics and Child Health, legt uit: “Als je lichaam iets eerder heeft binnengekregen, zal het niet denken dat het een vijandige stof is en ertegen gaan vechten, wat het geval is bij een allergische reactie.” Hij voegde toe: “Dit grondige onderzoek bewijst één van Oma’s wijsheden: dat een klein beetje van alles goed voor je is”. Zo wordt er tegenwoordig ook gedacht over hygiëne. Als een kind in een te schoon huis opgroeit, wordt hij niet blootgesteld aan bacteriën die zijn of haar immuunsysteem helpen versterken.
Nederlands advies noten tijdens zwangerschap
Het Voedingscentrum raadt het eten van noten tijdens de zwangerschap aan voor de vegetarische vrouw, maar raadt het niet specifiek aan of af in verband met allergieën.
Er zijn wel speciale gevallen waarin toch opgelet moet worden met noten tijdens de zwangerschap. Vrouwen die in hun familiegeschiedenis veel notenallergie voor zien komen, kunnen noten beter laten staan als ze in verwachting zijn. Als je twijfelt, kun je beter eerst je dokter raadplegen.
Bron: artikel Irish Independent.
Vroeger is mij geadviseerd om juist géén pinda’s en noten te eten tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding omdat dit het risico op een allergie zou kunnen vergroten. Nu blijkt dit een “keukentafelwijsheid”, ik lees meerdere berichten dat noten eten juist helpt om de kans op een allergie te verkleinen, omdat je baby al gewend raakt aan de stoffen die in noten en pinda’s zitten. Lang leve de wetenschap! Maar noten zijn niet alleen goed vanwege de allergie, er zitten ook goede vitamines en mineralen in die je als zwangere vrouw nodig hebt. Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.notenspecialist.com/noten-zwangerschap/