Het is een bijzonder moment als je voor het eerst je baby voelt bewegen in je buik. De
meeste vrouwen voelen hun baby voor het eerst als ze ongeveer 18-20 weken zwanger zijn. (dit worden ook wel ‘kindsbewegingen’ genoemd). Maar je kan de kleine natuurlijk ook iets eerder of later voelen.
Als de placenta aan de voorkant zit, kan het wat langer duren voordat je je baby voelt bewegen. Wanneer je al eerder zwanger bent geweest, voel je de kleine vaak eerder bewegen. Je herkent het gevoel dan sneller. Ben je erg slank, dan is de kans groot dat je de baby eerder voelt bewegen dan vrouwen met overgewicht.
In het begin van de zwangerschap is het heel normaal om je baby de ene dag een paar keer te voelen en de andere dag minder of niet.
Vrouwen beschrijven het gevoel vaak als vlinders, plopjes, luchtbelletjes of kriebels in hun buik.
Welke bewegingen maakt je baby tijdens de zwangerschap en wanneer beweegt de kleine het meest?
Je baby beweegt al vroeg, maar dat kan je dan nog niet voelen. Met 7 a 8 weken begint je kindje te bewegen. Bij 9 weken kan de kleine zelfs al hikken, slikken en zuigen. Ook begint hij/zij de armen en benen los van het lichaampje te bewegen. Bij 11 weken kan de kleine al gapen.
Vanaf 20 weken
De kleine is gedurende de hele zwangerschap actief. Soms heeft de kleine de hik. Dit voelt als kleine samentrekkingen. Als je van houding verandert kan het zijn dat je de kleine meer voelt bewegen.
Vanaf ongeveer 28 weken moet je de kleine iedere dag voelen schoppen. De meeste baby’s bewegen vooral in de ochtend als je opstaat en in de avond voordat je naar bed gaat.
Je baby zal heftige en minder heftige bewegingen maken in jouw buik. Duimzuigen en het strekken van de vingers zal je waarschijnlijk niet voelen, maar de meeste schopjes en duwtjes wel.
Slapen in jouw buik
Je baby slaapt veel in je buik. Dit is goed, want zo kan de kleine goed groeien. Wanneer je loopt en actief bent wieg je je baby inslaap. Je zult merken dat je de kleine het beste voelt als je lekker rustig op de bank zit.
De perioden van slapen zullen, naarmate de zwangerschap vordert, langer zijn. Maar zelfs
tegen het einde van de zwangerschap zal de kleine bijna nooit langer dan een uur achter elkaar slapen.
Uit onderzoek blijkt dat meisjes net zo vaak schoppen als jongens. Het geslacht maakt dus niets uit. Wel schijnt het zo te zijn dat baby’s die voor de geboorte veel schoppen, ook na de geboorte actiever zijn.
Hoeveel moet je kindje bewegen?
Elke dag kindsbewegingen herkennen kan een goede gewoonte zijn. Het schoppen is belangrijk voor aanstaande moeders. De beste periode om te beginnen met het leren herkennen en kennen van de de bewegingen van je baby is tussen de 26e  en de 28e week van de zwangerschap.
Op een gegeven moment, na ongeveer twee weken oefenen, zal je ontdekken dat het schoppen van dag tot dag varieert, maar ook vergelijkbaar is.
Als de bewegingen echt anders of minder zijn dan je gewend bent, neem dan contact op met je verloskundige.
Neem direct contact op als:
- de baby een dag niet heeft bewogen. Wacht NOOIT tot de volgende dag.
- je de baby in de loop van de dag steeds minder beweegt en je voelt te weinig activiteit.
Als je twijfelt over wat ’te weinig activiteit’ is, kan het nuttig zijn om te weten dat het zelden voorkomt dat een gezond kind minder dan 10 keer beweegt binnen twee uur, wanneer het voorheen meestal actief was op dat tijdstip.