Do’s en dont’s tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent kun je beter geen rauw vlees eten en ook roken en het drinken van alcohol is niet verstandig. Maar wat mag nu wel en wat mag juist niet voor, tijdens en na de zwangerschap?

Een aantal do’s en don’ts op een rij.

Do’s
1. Heb je een kinderwens? Begin dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur.
2. Slik extra vitamine D tijdens de zwangerschap. Dit is in pilvorm verkrijgbaar bij je drogist of apotheker.
3. Seks is niet schadelijk voor je baby.
4. Rust tijdens de zwangerschap voldoende uit. Ga vroeg naar bed of rust in de middag even een uurtje uit.
5. Zwemmen, yoga en wandelen zijn aanbevolen activiteiten.
6. Manicure of pedicure kan tijdens de zwangerschap geen kwaad.
7. Tijdens de eerste maanden van je zwangerschap mag je gerust buikspieroefeningen doen. Tenminste: alleen de schuine. Wij raden je af om rechte buikspieroefeningen tijdens de zwangerschap te doen.
8. Verwen je lichaam extra. Smeer je lichaam in met een lekkere bodylotion.
9. Vraag je partner om een massage.
10. Doe je voeten wat vaker omhoog. Zo verminder je opgezette voeten.
11. Geniet van je zwangerschap!

Don’ts
1. Laat tijdens de zwangerschap rauwmelkse kazen staan. In het artikel ‘Ongeschikte voeding tijdens de zwangerschap’ staan de belangrijkste ‘verboden’ op een rij.
2. Het is goed om tijdens de zwangerschap voldoende en gezond te eten, maar de uitspraak ‘eten voor twee’ is overdreven.
3. Sporten tijdens de zwangerschap is goed, maar ga na vier maanden niet meer hardlopen. Dat is te belastend voor je lichaam. Ook Duiken, krachttraining en een marathon lopen worden afgeraden.
4. Zon met mate. De zonnestralen kunnen namelijk het beruchte zwangerschapmasker veroorzaken. Dit komt omdat je huid onder invloed van hormonen tijdens de zwangerschap verandert. Je krijgt donkere pigmentvlekken op je gezicht.
5. Er wordt geadviseerd om de eerste veertien weken van je zwangerschap de sauna te vermijden. Heb je een verhoogde bloeddruk en slik je daarvoor bloeddrukverlagende middelen, dan is een saunabezoek ook onverstandig.
6. Een bubbelbad in de laatste weken van de zwangerschap is af te raden. De laatste weken kun je namelijk al enige ontsluiting hebben, waardoor je meer kans op infecties hebt.
7. Vanaf 36 weken zwangerschap is vliegen niet meer toegestaan. Bij een zwangerschap van een meerling mag je na 34 weken niet meer vliegen.
8. Pas op met het nemen van permanent bij de kapper. Dit kan tijdens de zwangerschap anders uitpakken. Veel kappers raden aan om te wachten tot na het eerste trimester.
9. Drugs en alcohol hebben grote gevolgen voor jezelf en je ongeboren baby.
10. Probeer tijdens de zwangerschap zo min mogelijk te tillen en te bukken.
11. Sommige concentraties van chemische stoffen zijn gevaarlijk. De chemische stoffen kunnen in je bloed komen door inademen, inslikken of aanraken.
12. Het geven van borstvoeding in combinatie met de pil wordt afgeraden.
13. Ga tijdens je zwangerschap absoluut niet lijnen.
14. Lees altijd goed de bijsluiter van medicijnen en pijnstillers. Sommige geneesmiddelen zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen.

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
72VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...

Het beste buitenspeelgoed voor jonge kinderen

Wanneer je een jong kind hebt, dan is het natuurlijk superleuk om lekker buiten te spelen. Toch is het af en toe lastig om...

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...