Je ziet jezelf al helemaal lopen met een schattig meisje met twee staartjes en een roze jurkje. Of zie je jezelf juist langs het voetbalveld staan om je zoontje aan te moedigen? Het kan dat je voorkeur hebt voor het geslacht van je baby. Mag je deze uitspreken en is het erg om een voorkeur te hebben?
Voorkeur
“Mij maakt het niet uit, als het kind maar gezond is”, is een antwoord dat vaak gegeven wordt door aanstaande ouders Maar stiekem hebben sommige ouders wel een voorkeur en durven deze niet uit te spreken. Verschillende redenen kunnen ervoor zorgen dat je voorkeur voor een geslacht hebt. Na meerdere kleindochters wil je je ouders wel eens een kleinzoon geven. Ook kan je liever een zoon willen om de familienaam door te geven. Ook kunnen de verschillen tussen jongens en meisjes een rol spelen. Zo zijn meisjes vaak wat rustiger en kun je samen gaan winkelen, jongens daarentegen redden zichzelf beter en kan je heerlijk mee stoeien. Toch hoeft dit niet altijd op te gaan en speelt de manier van opvoeden ook een belangrijke rol.
Terleurgesteld
Het is niet erg om een voorkeur voor een jongen of een meisje te hebben. Vrij veel ouders hebben dit. Het kan pas problemen geven als je teleurgesteld bent of ongelukkig wordt als je kind niet het juiste geslacht heeft. Praat met iemand die je vertrouwt over je voorkeur en probeer erachter te komen waarom je deze voorkeur hebt. Je kan ervoor kiezen om al tijdens je zwangerschap naar het geslacht van je baby te vragen om zo een mogelijke teleurstelling voor de geboorte te voorkomen en te accepteren. Als je bang bent om een jongen of meisje te krijgen of niet met de eventuele teleurstelling om weet te gaan, kan je het beste psychologische hulp zoeken.