Vader worden: onzekerheden en twijfels

 

Over een aantal maanden word je vader. Ondanks dat je bewust voor een kindje hebt gekozen, kan je hier in het begin onzeker en misschien een beetje benauwd van worden. Logisch, want het is niet niks om vader te worden.

Het is heel normaal dat je je zorgen maakt over wat komen gaat. Zou je wel een goede vader zijn? Hoe zal het met de financiën gaan? En hoe zal de relatie met je partner worden?

Sommige mannen krijgen tijdens de zwangerschap op een bepaald moment te maken met negatieve gevoelens. Dat betekent absoluut niet dat je de verkeerde beslissing hebt genomen en het zegt ook niets over of jij wel of geen goede vader zal worden. Het belangrijkste is dat je leert om te gaan met deze emoties.

Dat je niet de enige bent die zich zo voelt blijkt wel uit het groeiende aanbod van boeken speciaal voor vaders en (bijna) vaders. En ook op het web blijken veel lotgenoten actief te zijn en elkaar op te zoeken.

Om met je emoties om te gaan is het belangrijk dat je ze als eerst herkent. Lees eens zo’n boek speciaal voor (bijna) vaders of praat eens met andere mannen. Reken maar dat je veel herkent in hun verhalen. 

Benauwdheid
Wanneer jullie net ontdekt hebben dat jullie vader en moeder worden, kan na een tijdje de benauwdheid toeslaan. Je zit nu al op tegen het moment dat je vriendin moet bevallen. Want zal het wel goed gaan tijdens de bevalling? Wat is jouw rol op dat moment? En wat als je baby voortdurend huilt?

Dit is een hele normale reactie waar de meeste mannen last van hebben. Je moet wennen aan de gedachte dat je vader wordt. De meeste vaders in spe worden (net als hun zwangere vrouw) overweldigd door emoties die ze een plekje moeten geven in hun belevingswereld. Gelukkig heb je hier negen maanden de tijd voor. Probeer rustig aan het idee te wennen. Je hebt alle tijd.

Kennis
Om sommige angsten en onzekerheden weg te nemen kun je je verdiepen in sommige onderwerpen. Lees eens een tijdschrift, kijk eens rond hier op de website of lees een boek over de zwangerschap of verzorging van een baby. De onzekerheid bij mannen (en ook vrouwen) ontstaat doordat ze niet precies kunnen voorstellen wat ze allemaal te wachten staat.

Band opbouwen
Een band met een baby opbouwen tijdens de zwangerschap is voor een vrouw makkelijker dan voor een man. Een vrouw draagt het kindje negen maanden bij haar. Zij voelt de kleine als eerste bewegen. Als man bouw je een band op door bijvoorbeeld mee te gaan naar de controles bij de verloskundige, het hartje te horen kloppen, je kindje te voelen trappelen in de buik, te praten tegen de kleine (je kan de baby in de buik laten wennen aan jouw stemgeluid), de babykamer in te richten en samen in boeken of op sites te kijken hoe groot jullie kindje nu al is en hoe ver de ontwikkeling is.

Troost je met de gedachte dat je niet de enige bent die twijfels heeft en denkt: ‘Help, ik wordt vader’.

Wanneer de eerste weken van de zwangerschap voorbij zijn zal je gewend raken aan de nieuwe situatie. Je zal steeds meer gaan genieten van het feit dat je vader wordt. Zet je zorgen opzij en geniet van dat kindje daarbinnen. Een uniek, klein mensje van jullie samen!

Lees ook: 

Als aanstaande vader mee naar de verloskundige

Kraamtips voor papa

Humor voor vaders. (Weblog van de jonge vader Daan)

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Een gezellige kamer voor je kleintje inrichten, met deze tips garandeer je succes

Het inrichten van een kinderkamer kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ruimte te creëren waar je kleintje zich...

8 Tips tegen bedplassen

Wanneer je kindje klein is, of zelfs wat ouder, kan het wel eens voorkomen dat hij of zij wakker wordt in een nat bed....

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...