Vader worden: onzekerheden en twijfels

 

Over een aantal maanden word je vader. Ondanks dat je bewust voor een kindje hebt gekozen, kan je hier in het begin onzeker en misschien een beetje benauwd van worden. Logisch, want het is niet niks om vader te worden.

Het is heel normaal dat je je zorgen maakt over wat komen gaat. Zou je wel een goede vader zijn? Hoe zal het met de financiën gaan? En hoe zal de relatie met je partner worden?

Sommige mannen krijgen tijdens de zwangerschap op een bepaald moment te maken met negatieve gevoelens. Dat betekent absoluut niet dat je de verkeerde beslissing hebt genomen en het zegt ook niets over of jij wel of geen goede vader zal worden. Het belangrijkste is dat je leert om te gaan met deze emoties.

Dat je niet de enige bent die zich zo voelt blijkt wel uit het groeiende aanbod van boeken speciaal voor vaders en (bijna) vaders. En ook op het web blijken veel lotgenoten actief te zijn en elkaar op te zoeken.

Om met je emoties om te gaan is het belangrijk dat je ze als eerst herkent. Lees eens zo’n boek speciaal voor (bijna) vaders of praat eens met andere mannen. Reken maar dat je veel herkent in hun verhalen. 

Benauwdheid
Wanneer jullie net ontdekt hebben dat jullie vader en moeder worden, kan na een tijdje de benauwdheid toeslaan. Je zit nu al op tegen het moment dat je vriendin moet bevallen. Want zal het wel goed gaan tijdens de bevalling? Wat is jouw rol op dat moment? En wat als je baby voortdurend huilt?

Dit is een hele normale reactie waar de meeste mannen last van hebben. Je moet wennen aan de gedachte dat je vader wordt. De meeste vaders in spe worden (net als hun zwangere vrouw) overweldigd door emoties die ze een plekje moeten geven in hun belevingswereld. Gelukkig heb je hier negen maanden de tijd voor. Probeer rustig aan het idee te wennen. Je hebt alle tijd.

Kennis
Om sommige angsten en onzekerheden weg te nemen kun je je verdiepen in sommige onderwerpen. Lees eens een tijdschrift, kijk eens rond hier op de website of lees een boek over de zwangerschap of verzorging van een baby. De onzekerheid bij mannen (en ook vrouwen) ontstaat doordat ze niet precies kunnen voorstellen wat ze allemaal te wachten staat.

Band opbouwen
Een band met een baby opbouwen tijdens de zwangerschap is voor een vrouw makkelijker dan voor een man. Een vrouw draagt het kindje negen maanden bij haar. Zij voelt de kleine als eerste bewegen. Als man bouw je een band op door bijvoorbeeld mee te gaan naar de controles bij de verloskundige, het hartje te horen kloppen, je kindje te voelen trappelen in de buik, te praten tegen de kleine (je kan de baby in de buik laten wennen aan jouw stemgeluid), de babykamer in te richten en samen in boeken of op sites te kijken hoe groot jullie kindje nu al is en hoe ver de ontwikkeling is.

Troost je met de gedachte dat je niet de enige bent die twijfels heeft en denkt: ‘Help, ik wordt vader’.

Wanneer de eerste weken van de zwangerschap voorbij zijn zal je gewend raken aan de nieuwe situatie. Je zal steeds meer gaan genieten van het feit dat je vader wordt. Zet je zorgen opzij en geniet van dat kindje daarbinnen. Een uniek, klein mensje van jullie samen!

Lees ook: 

Als aanstaande vader mee naar de verloskundige

Kraamtips voor papa

Humor voor vaders. (Weblog van de jonge vader Daan)

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
72VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...

Het beste buitenspeelgoed voor jonge kinderen

Wanneer je een jong kind hebt, dan is het natuurlijk superleuk om lekker buiten te spelen. Toch is het af en toe lastig om...

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...