Een onderzoek van het UMCG heeft voor het eerst aangetoond dat overgewicht in combinatie met roken tijdens de zwangerschap een extra verhoogd risico op hartafwijkingen bij het ongeboren kind geeft. Dit in vergelijking tot beide factoren afzonderlijk.
De kans op een kind met een aangeboren afwijking is in Nederland gemiddeld 2 tot 3 procent. De kans op een kind met een aangeboren hartafwijking is ongeveer 1 procent.
Het UMCG meldt op haar website dat vrouwen die al voor de zwangerschap overgewicht hadden en tijdens de zwangerschap blijven roken twee tot drie keer zoveel kans hebben op een kind met een aangeboren hartafwijking dan niet-rokende vrouwen met een gezond lichaamsgewicht.
Voor het onderzoek is gekeken de gegevens van ongeveer 800 kinderen met hartafwijkingen (maar zonder andere afwijkingen) die zijn geboren tussen 1997 en 2008. De controle groep bestond uit ruim 300 kinderen met genetische afwijkingen, maar geen hartafwijkingen.
Op dit moment heeft ongeveer 30 procent van de Nederlandse vrouwen in de leeftijd van 25-35 jaar overgewicht (BMI > 25). Van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd die roken (25%) gaat de helft hiervan daarmee door tijdens de zwangerschap.